Holnap lesz az autizmus világnapja: 2021. április 2.

Az ENSZ 2007 december 18-án, határozattal jelölte ki április 2-át az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a földön. A világnap legfontosabb üzenete, hogy az országok tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismertessék a társadalommal.

Az autizmussal élők agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy éppen ellenkezőleg: nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit. Ez az eltérő működés megnehezíti a társas kapcsolataikat is.

Az érzelmi kötődésben megnyilvánuló zavar az autizmus vezető tünete. Ezek a gyermekek nem igénylik a szociális kapcsolatokat. Inkább csak elviselik a gondoskodást, nem kezdeményeznek kapcsolatot, többnyire egyedül játszanak. 

Egy autista embernek problémát jelent megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvas gesztusokból, mimikából. Alig használ szemkontaktust, szokatlanok a mozdulatai. Szakemberek szerint az autizmust genetikai és környezeti hatások kombinációja okozza.

Az autista gyermekek szüleinek nagy feszültséggel kell és stresszel kell együtt élniük.

Ezt a megállapítást megerősítette Szilvásy Zsuzsanna, a Mars Alapítvány kitalálója, igazgatója:

„A diagnózist fel kell dolgozniuk a szülőknek, és ez nem megy egyik napról a másikra. Amikor a párok várják a kisbabát, majd megszületik a gyermek, elképzelik, milyen szép életük lesz. Világra jön a tüneményes baba, akin nem látszik semmi baj”

„Két-három éves korig úgy tűnik, mintha minden rendben lenne – magyarázta, hiszen addig leginkább csak a szülők és a legszűkebb család tagjai találkoznak a kisgyermekkel. Később – például a játszótéren – aztán feltűnik a szülőnek, hogy gyermeke nem keresi a társaságot, ha a többiek csúszdáznak, ő nem találja a helyét, oda sem megy, vagy mindenkit félrelök. A családban sem akar bárkivel játszani, furcsán játszik a fakockákkal, a puzzle-t fejjel lefelé rakja ki, mert nem az érdekli, hogy mi van rajta, hanem, hogy milyen a kirakó formája.”

A szülő ekkor gyanakodni kezd, érzi, hogy valami nincs rendben. Általában hosszabb vizsgálatok után derül ki, hogy mi van a gyermek furcsa viselkedése mögött, hogy a gyermek autista. Az autizmus megállapítása szakembert igényel gyermekpszichiáter állapítja meg a diagnózist.

Az autizmus nem gyógyítható.  Az autisták életében vannak könnyebb és nehezebb időszakok, sokféle fejlesztési mód létezik, amivel az autista gyermek, vagy felnőtt élete megkönnyíthető, képességeik pedig fejleszthetők azonban a legjobb fejlesztés mellett is keresni kell a speciális megoldásokat, hogy életük megfelelő mederben folyhasson.

Forrás:

https://csalad.hu/csaladban-elni/megerteni-elfogadni-hogy-masok-ma-van-az-autizmus-vilagnapja?gclid=Cj0KCQjwjPaCBhDkARIsAISZN7SsPToWbW0Rb_gxvr6xPn1Q8jn3msTFtwGcvhMTkpka88c-cuVdC-8aAhmXEALw_wcB

Scroll to Top