Idős a családban

Kovacsik Judit mentálhigiénés szakember

pályázat

Az elmagányosodás veszélyei a koronavírus idején

  • A vírus testi veszélyeiről az időseknek
  • Mi az, ami a lelki egészségünkre hat?
  • Mit tehetünk lelki egészségünkért?

Idős a családban

  • Az elmagányosodás veszélyei a koronavírus idején

Kovacsik Judit mentálhigiénés szakember

A vírus testi veszélyeiről az időseknek:

 A veszélyhelyzet kihirdetése óta folyamatosan halljuk, hogy arra kérik a szépkorúakat: ne hagyják el otthonaikat! A koronavírus egy nagyon agresszív gyorsan terjedő fertőzés,  és az eddigi tapasztalatok,azt mutatják, hogy az idősekre a legveszélyesebb.

Ezért fontos, hogy az idősek tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy ne fertőződjenek. Így pl.: ne menjenek az utcára, és kerüljék a tömeget, vagy azokat a helyeket, ahol több ember is összegyűlik.

Sokan tudomásul veszik azokat a felhívásokat, amik arra intenek, hogy vigyázzanak magukra, de több idős úgy éli életét, mint eddig általában. Sokan azért nem hiszik el, mert nem látják a veszélyt, mert nem tapasztalják még az ismeretlent, a láthatatlan ellenség támadását.

Pedig nagyon sok olyan intézkedés történt az elmúlt hónapban, amely erre a veszélyhelyzetre híva fel a figyelmünket,

 hogy csak néhányat említsek, közösségi rendezvényt, összejövetelek lemondása, távolságtartás hangsúlyozása, a médiumokban megjelenő felhívások, a bevezetett korlátozó intézkedések, reklámfilmek mind óvatosságra intenek.

Azt is nagyon sokszor halljuk, hogy az új típusú koronavírus nem csak az idősebbekre, hanem a betegekre veszélyes, ezért a krónikus betegségekkel is küzdő 65 év felettieknek kifejezetten nagy elővigyázatosság ajánlott.

Több ország adataiból is az látszik, hogy a szív-, vese-, tüdő- vagy cukorbetegséggel küzdő fertőzöttek sokkal nagyobb valószínűséggel kerülnek súlyos állapotba. 

Ráadásul az idősebbek és a krónikus betegek immunrendszere egyébként is gyengébb, így védtelenebbek a betegségekkel szemben.

Ezek alapján tehát elmondható, hogy a veszélyeztetettek valóban az otthonukban vannak a legnagyobb biztonságban, de az egyébként jó egészségi állapotnak örvendő időseknek is elővigyázatosnak lenniük.

A szépkorú emberek megszokott társas élete most egy időre jelentősen korlátozódik, hiszen idős klubok, gondozási központok bezártak. Azt ajánlják a hozzátartozóknak, hogy ritkábban, vagy egyáltalán ne látogassák az idősotthonokat.

Mi az, ami a lelki egészségünkre hat?

Amellett, hogy az időseknek fizikai segítséget kell adni, az sem hanyagolható el, hogyan érinti őket lelkileg a kialakult válsághelyzet. Az izoláció és az elmagányosodás egyébként is jellemző probléma ebben a korosztályban, emiatt az az egyszerűnek tűnő kérés, hogy az idősek maradjanak otthon, és ne is látogassuk őket, hosszabb távon súlyos lelki megterhelést jelenthet az érintetteknek.

A boltba, orvoshoz, lottózóba, fodrászhoz járással a valós társasági életet pótolják.  A járvány miatt azonban ez a lehetőség megszűnt vagy minimálisra korlátozódott, s ezzel teljesen bezárulhat számukra a világ. Esélyük sincs személyes találkozókra, beszélgetésre. Az egyedül élők körében korábban is magasabb volt azok aránya, akik kifejezetten magányosnak érezték magukat eddig is és ez az arány vélhetően növekedni fog az előttünk álló időszakban.

Mivel nem tudhatjuk előre, hogy meddig tart még a koronavírus-járvány, akár hosszú távú, hónapokig tartó otthonlétre is fel kell készülnünk, a jó közérzeten jelentősen ronthat a tartós bezártság.

Teljesen érthető, hogy ez a láthatatlan ellenség sokakban félelmet, szorongást generál

A pánik és a rettegés azonban komoly következményekkel is járhat.

A bizonytalan helyzet miatti sokan pánikoltak. A pánik helyzet tovább erősítette a szorongást, az idősebbeknél visszatérhettek a háborús emlékek, vagy tapasztalatok, amire álmatlansággal, étvágytalansággal vagy éppen ellenkezőleg túl evéssel is reagálhattak. Természetes reakció még az állandó feszültség érzése, a dühkitörések, a folyton megjelentő negatív gondolatok, félelem a jövőről, a haláltól, a szomorúság, a lehangoltság, ami a depresszióig fokozódhat.

Mit tehetünk lelki egészségünkért?

Tudjuk, hogy a pici szorongás egy vészcsengő a szervezetünknek, ha elkezdünk szorongani, bekapcsolódik ez a csengő. A stressz törvény lényege az üss, vagy a fuss, de ez most igazán nem működik, mert nem tudunk elfutni a szorongás elől és támadni nem. Fontos, hogy érzékeljük ezt a szorongást és képzeljünk el egy mérleget, egyik oldalon a szorongás, a másik oldalon a jó stressz legyen benne. A bizonytalanság most napi szinten van az életünkben, de biztos találunk ettől jobb megoldást.

Először is próbáljunk megküzdeni érzelmileg ezzel a helyzettel, fogjunk össze, és gondoljuk végig mit tehetünk.

Másodszor lépjünk akcióba, nagyon fontos a fizikai mozgás, az aktivitás, a tehetetlenség feloldásához, a feszültség csökkentéséhez.

A szellemi aktivitás, a kapcsolatok megtartása legalább ennyire lényeges. Negatív dolgokról ne beszéljünk a családba sem, fő az optimizmus, legyenek pozitív gondolatok, tervezzünk, mi lesz, ha elmúlik ez a helyzet, hogyan tovább. Tegyük félre a szomorúságot.

Nem győzöm hangsúlyozni a napirend fontosságát, osszuk be a napunkat, tervezzük meg, mit akarunk tenni, fel is írhatjuk, őrizzük a lelki egészségünket, mert akkor a fizikai állapotunk sem fog jelentősen romlani.

Gyűjtsünk pozitív élményeket!

Bár ez nem egyszerű feladat, mégis törekednünk kell arra, hogy az adott keretek között minél több pozitív élményt gyűjtsünk. Ha nem találkozhatunk a barátainkkal, családtagjainkkal személyesen, attól még ne mondjunk le a társaságukról. Tartsuk a kapcsolatot telefonon, chaten, Skype-on, a lényeg, hogy ne maradjunk társas támogatás nélkül, ez lehet a magány oldásának egyik formája. Ugyanez igaz a kultúrára vagy a sportra is: ezeket se adjuk fel, tornázzunk otthon, kövessünk online színházi vagy koncertközvetítéseket, próbáljunk meg minél többet a szabad levegőn tartózkodni.

Alkalmazzunk szorongásoldó technikákat!

A szorongás ebben a helyzetben, ahogy fent írtuk, természetes. Szerencsére van néhány otthon is alkalmazható módszer, amelynek segítségével oldhatunk rajta. Válasszuk azt, amelyik számukra a legideálisabb: a rendszeres meditációt, a jógát, az autogén tréninget, bármit, ami segít oldani a stresszt. A Facebookon egyre több most alakuló online jóga vagy meditációs csoporthoz csatlakozhatunk.

Szerezzük vissza a kontrollt!

Úgy érezzük, az események irányítása teljesen kicsúszott a kezünkből, nincs már befolyásunk a jövőnkre, szeretteink jövőjére. Jelenleg a stresszhelyzet végét sem látjuk. Mégis, a mindennapi élet kisebb dolgaiban visszaszerezhetjük az irányítást. Ha otthon sem engedjük el magunkat azzal a lelki egészségünknek is jót teszünk.

Készült Magyarország kormánya megbízásából az Európai Unió támogatásával.

Budapest,2020.04.20.

Scroll to Top