Idősek Világnapja!

Köszöntjük a Kedves Szépkorúakat!

Az idősek világnapját 1991-ben rendezte meg először az Egyesült Nemzetek Szervezete, azóta minden évben október 1-jén köszötjük a szépkorúakat.

„Ősi és érett kultúrákban az öregeket nem azért tisztelték, mert fáradságos életükkel kiérdemelték, nem is abból a józan előrelátásból, hogy egyszer én is öreg leszek, s milyen jó lesz, ha nem hajítanak majd a szemétre, hanem azért, mert a lélek még érzékenyebb volt, a szellem nyitottabb, s az öregember, óriási élettapasztalatával, olyan értékeket jelenített meg, amely a fiatalabbak számára vonzó és kívánatos volt! Az öregember akkoriban nem teher volt, hanem felbecsülhetetlen érték: nem azt nézték, milyen mulandó teste, hanem hogy ki lakik benne!” – írja Müller Péter.

Ősz van! Egyre jobban látszik az ősz a természetben, bár még most is bőven simogat a langyos napsugár és élvezhetjük melegét. Ebben az időszakban van a betakarítás is, amikor a természet elhalmoz minket kincseivel, érett gyümölcsökkel és ízes termésekkel. Életutunkban az idős korban eltöltött évek hasonlítanak leginkább ehhez az évszakhoz. Valahol az idős emberek élete is erről szól, hiszen már felnevelték gyermekeiket és legjobbtudásuk szerint egyengették jövőjüket, most az unokákat pátyolgatják türelemmel és hatalmas szeretettel.

Az ősz azonban nemcsak napsütést kínál, hiszen jönnek az esős, latyakos napok, ezzel együtt borús vagy kellemetlen időszakok. Ahogy múlik az idő bizony az idősek életébe is egyre jobban beköltöznek a gondok és a korral járó problémák. Nehézkes lesz a mozogás, hol itt fáj, hol ott fáj, egyre több gyógyszer kell, egy nehezebb minden. De az idősek szíve nem öregszik! Ők már megvívták az élet nagy, merész csatáit. A lelkükben dúló viharok lassan lecsendesültek, és az élet adta tapasztalatok idővel bölcsességgé nemesedtek.

Kívánjuk a szépkorúaknak, hogy túllépve a hétköznapi gondokon élvezzék az életet, tegyék tartalmassá és színessé napjaikat, és érezzék családjuk, gyerekeik és unokáik szeretetét, törődését és a társadalom megbecsülését.

Kedves Hozzátartozók! Tudjuk nem könnyű a mai világban az élet, de ne felejtsük el szeretni az idős szüleinket, nagyszüleinket, legyünk velük megértők és türelmesek, ahogy valamikor ők is, mert az idő és életünk is bizony múlandó.

Scroll to Top