Időskori táplálkozás- Köszvény

Kovács Anikó dietetikus

pályázat

A köszvény ízületi gyulladás, amely rohamokban jelentkezik. Legjellemzőbb elsődleges tünet a nagylábujj ízületi gyulladása, de jelentkezhet más ízületekben is. Jellegzetessége, hogy rohamokban jelentkezik, piros, forró és nyomásra érzékeny az ízületeknél a bőr.

 De hogyan is alakul ez ki? A köszvényt a húgysav kikristályosodásra okozza.(urát kristályok) A húgysav a nukleinsavak (DNS, RNS), azokon belül is az ún. purinok lebontásából származó salakanyag. Purinok a szervezet csaknem minden sejtjében termelődnek, nagy mennyiségben azonban állati eredetű termékekkel (húsok, belsőségek) visszük be.

Normálisan a húgysav oldott állapotban van a vérben, és a vizelettel ürül. Probléma három esetben adódhat: kialakulhat a köszvény, ha a szervezet túl sok húgysavat termel, ha a szervezet nehezen tudja a húgysavat üríteni, illetve ha egyes ízületekben olyan körülmények alakulnak ki, amelyek kedveznek a kicsapódásának.

A tünetek nem minden esetben jelentkeznek és egyénenként változó intenzitásuk. Van hogy magától elmúlik a gyulladás, de akad olyan eset is, amikor laborvizsgálat nem mutat magas húgysavszintet és mégis jelentkeznek az ízületi gyulladások, melyet gyakran kevernek össze a reumával.

 Köszvényre hajlamosító tényező az elhízás, egyaránt jelentkezhet férfiaknál és nőknél is.

A köszvényt a táplálkozással igen jól kordában lehet tartani. A napi purinbevitel 600-1000mg/nap egy átlag ember számára, azonban magas húgysavszint esetén purinszegény diétát kell alkalmazni, ami legszigorúbb esetben 100-200mg/nap, enyhébb korlátozás során 300mg/nap.

Ezért diétánk során a fehérjebevitelre kell majd figyelni, ugyanis vannak nagyon magas purintartalmú (>250mg/100g)élelmiszerek, mint belsőségek(máj, szív, tüdő), szardínia, tonhal, hekk, bőrös húsok. Közepesen magas purintartalmú (150-250mg/100g) élelmiszerek, mint csirkemell, pulykamell, libacomb, sertéshús, lazac, hering, ponty, bárány, marha.

Közepes purintartalom (40 – 75 mg): zöldborsó, karfiol, brokkoli, zöldbab, paraj, tofu, gabonapelyhek, angolna, lepényhal, sonkafélék, kakaópor

Alacsony purintartalom (40 mg alatt): eddig fel nem sorolt zöldségek, gyümölcsök, liszt és ezekből készülő pékáruk, tojás, zsírszegény tej, kefír, joghurt, zsírszegény sajtok, túró, burgonya, pisztácia, kókusz, dió, mandula, rizs, olaj, vaj, margarin, méz, cukor

Mint látszik így a fehérjebevitelre kell első sorban fókuszálni, azonban a diétának igazodnia kell a többi életkörülményhez is (tápláltsági állapot, társbetegségek).

A legtöbb növényi táplálék (gabona, zöldség, gyümölcs) nagyon kevés,  mennyiségben tartalmaz purint (0-40 mg/100 g), némelyek valamivel nagyobb mértékben (40-75 mg/100 g) és van egy-két kivétel – mégpedig a száraz hüvelyesek(lencse, csicseriborsó, bab), szója és néhány olajos mag (lenmag, mák, napraforgómag) amelyekben a húsfélékhez hasonló mennyiségű purin található.

Étrend összetétele:zsírszegény, elhízás esetén energiaszegény, alkohol elhagyása vagy szigorú korlátozása, folyadékfogyasztás  2-2,5 l/nap. Sokszori kis étkezés, folyadékfogyasztással.

Jó hatásúak a lúgos italok Bánfi, Parádi, Salvus víz.

Kerüljük teljes mértékben az alkoholokat, mert köszvényes rohamot válthatnak ki. Az étrend alapját a zöldségek, gyümölcsök, gabonatermékek, zsírszegény tej és tejtermékek képzik, emellett tojás (heti 6-8 db, zsírszegényen elkészítve) és kevés sovány hús adható (30-60g). A nyersanyagok előfőzésével, majd a főzővíz leöntésével a purintartalom csökkenthető!

Kerülendők: cukros, magas zsírtartalmú pékáruk, erőleves, húsleves, húsos ragulevesek (főzővízben ázik a hús), hurka, kolbász, kocsonyák,füstölt áruk (sajt is).

Húsokat hüvelyeseket érdemes előfőzni, többször cserélni a főzővizet.

 

Budapest,2020.06.11.

Scroll to Top