Indul a tavaszi allergia szezon!!

allergia szezon

Végre megérkezett a tavasz, március közepén járunk, egyre enyhébb lesz az idő, és ennek hatására egyes kora tavaszi allergén növények virágpora megjelenik a levegőben. Azt hiszem mindenki örül annak, hogy a téli bezártságot és sötétséget magunk mögött hagyhatjuk és újra élvezhetjük tavaszi napsütés melegét, az éledő, zöldülő természet szépségeit. Sajnos néhányan nem tudnak maradéktalanul örülni a jó idő beköszöntének, ugyan is az allergiás tűnetekkel küzdőknek nem a tavasz szépségei jutnak eszükbe, hanem a tüsszögés, az orrfolyás orrfújás, a zsebkendők és gyulladt szem.

Elkerülni ugyan nem lehet az allergiával járó kellemetlenségeket, de egy kis odafigyeléssel enyhíthetők a tünetek, és a szabadtéri programok is élvezhetőbbé válnak. A mogyoró, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja márciusban elérik a tüneteket okozó szintet, emellett az ége, nyárfa szilva, fűzfa pollen koncentrációja is folyamatosan növekszik.

Általában mindenki tisztában van azzal, milyen növény okoz nála allergiás tüneteket. Van, aki a tavasz első napjaiban kezdi a tüsszögést, van, aki csak nyáron szenved a tünetektől. Ha szeretnénk tudni, hogy pontosan milyen növény mikor okozza a tüneteket érdemes átnézni, és figyelemmel kísérni a pollennaptárt.

Három kiemelt pollenszezont tartanak számon hazánkban:

Kora tavasszal a virágzó fák, nyár elején a fű pollenek, nyár végén a gyomnövények, pl. a parlagfű okoz allergiát.

Hogy elviselhetőbbé tegyük ezeket az időszakokat több természetes gyógymódot is alkalmazhatunk, ilyen pl:

  • A tengeri só alapú orrspray, mert a tengeri só jótékony, nyugtatja a pollenallergia miatt gyulladt nyálkahártyát.
  • Orrmosás, amellyel során egy speciális eszközzel távolíthatjuk el a felső légutakból az allergéneket.
  • Gyakoribb hajmosás, ruha, ágynemű csere, mivel a pollenek, ha a szabadban tartózkodunk könnyen megtelepednek a hajunkon, és a textileken.
  • Antihisztaminok is eredményesen csökkenthetik a szénanáthás panaszokat.

Aki pollenallergiás az természetesen folyamatosan tájékozódjon a pollenkoncentrációról, amely a száraz, szeles időben lehet a legmagasabb. Ezeken a napokon kevesebbet tartózkodjon a szabadban, és ha szükséges, sportolásra is inkább válassza a zárt tereket.

Scroll to Top