Ismét az allergiáról!

Kedves Olvasóink!

Úgy gondoljuk, hogy a szénanátha, a fű és fafélék okozta allergiák a tavaszi és nyári időszakra jellemzőek, holott a szezonális allergiás tünetek ősszel ugyanúgy jelentkezhetnek. Ráadásul az őszi hideg levegőben is ugyanolyan erős allergének keringenek, hiszen szeptemberben még javában tart a parlagfű szezon, valamint a pázsitfű, útifű és üröm pollen kibocsájtása, és pollenszemek egész az első fagyokig lehetnek a levegőben. A heti pollenkoncentráció alakulása:

A parlagfű augusztus közepétől október első feléig, tehát bőven az őszi szezonban is kínzó panaszokat okozhat. De megszenvedhetik az allergiások az őszi fák, füvek terjesztette parányi allergéneket is, az őszi hűvös esős idő pedig tovább nehezíti a helyzetet.

Sokféle megoldást lehet találni a problémára, de a gyógyszeres kezelés mellett szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy hatékony alternatíva lehet a tünetek enyhítésére a relaxáció és az autogén tréning.  A stressz csökkentése, és a hatékonyabb légzéstechnika alkalmazása könnyebbé teheti pollenszezont. Ne felejtsük el, hogy ebben az időszakban ajánlatos az éjszakai órákban szellőztetni!

Az aktuális pollenhelyzetről tájékozódhat:  https://efop180.antsz.hu/polleninformaciok

Scroll to Top