Június 20. a Társállatok világnapja

Ezen a napon az embereket, emberi közösségeket segítő kutyákról emlékezünk meg és a társállatok elleni kegyetlenség elkerülésére hívjuk fel a figyelmet. Milyen pozitív hatással vannak ránk házi kedvenceink, miért vonzódunk annyira az állatokhoz? Milyen lelki és testi támogatást kaphatunk tőlük?

Nos a gyakorlati előnyök mellett, meg a cukiságon kívül, számos pszichés előnye is lehet annak, hogy állatok élnek velünk az otthonunkba. Bármilyen társállat tartás elköteleződést kíván, hiszen komoly felelősség, de cserébe nagyon sok mindent kaphatunk.

Nézzük meg, melyek azok a pozitív pszichológiai hatások, melyek a kutatások is igazoltak:

  • Előszőr is az állattartás csökkenti a magányt, mivel az állatok társaságot nyújtanak nekünk, tehát az egyedül élőknél egyértelmű a pozitív hatás.
  • Fokozzák az önértékelést. Hazaérsz a munkából, és örömtáncot jár a kutyád, a macskád meg kedvesen hozzád dörgölőzik. A különböző rituálék, a közeledés, a hűség, a feltétel nélküli ragaszkodás, amelyben egy állat képes részesíteni minket, azt közvetítheti, hogy számítunk valakinek, hogy értékesek és fontosak vagyunk.
  • Serkentik az emberek közti interakciókat. Kutatások kimutatták, a kutyasétáltatás fokozza annak lehetőségét, hogy ismeretlenekkel szóba elegyedjünk, ismerkedjünk. Sokkal könnyebben kezdünk beszélgetni más kutyásokkal, azonnal lesz közös téma, lehetnek kutyasétáltató barátaink, vagy olyanok, akikkel a kutyaiskolában ismerkedünk meg.
  • Enyhítik a stresszt. Önmagában az, hogy simogatjuk egy állat bundáját, pláne egy ismerős állatét, vizsgálatok szerint a vérnyomás és a szívritmus csökkenésével jár. Az érintés, a fizikai kontaktus (doromboló cicák előnyben) segít abban, hogy kevésbé szorongjunk és meg tudjunk nyugodni. 
  • Mozgásra késztetnek. Úgy érzed, nincs miért felkelned reggelente? Ha egy kutya ott csahol körülötted és az orrával bökdös, hogy menjetek már sétálni, nagyobb eséllyel és lépsz ki az ajtón. Az állattartás struktúrát, ritmust visz az életbe. Ráadásul közben a szabad levegőn töltünk időt, ami szintén nem elhanyagolható szempont. 
  • Növelik az önismeretet. Az állatoktól nagyon sokat lehet tanulni önmagunkról, a társas helyzetekben való működésünkről. Nem véletlen, hogy lovas terápiákat használnak például vezetői készségek fejlesztésére. Megtanulhatod, hogyan tudsz odafigyelni rá, de a saját érdekében időnként nemet mondani neki, és következetesen tartani a kereteket, hogy csak néhányat említsek.

Pszichés szempontból tehát pozitívan hat ránk, ha van kapcsolatunk állatokkal. Vegyünk példát a gyerekekről, ők még ösztönösen érzik ezt, és imádják őket. Nyilván különböző állatokkal különböző kapcsolat lehetséges, hiszen másként hat ránk egy kutya, egy cica vagy egy ló, mint az aranyhalunk, gekkónk.

A napjainkra jellemző természettől való elszakadásnak súlyos következményei vannak. Az emberi működés egyik kulcsfontosságú tényezője a cirkadián ritmus, mely a napi szintű biológiai óránk, ami alapvetően határozza meg a fiziológiai, idegrendszeri és pszichés folyamatainkat is. A cirkadián ritmus felborulása az immunrendszerünk legyengülésétől számos testi betegségen át, egészen a szorongásig, depresszióig vagy még súlyosabb pszichés zavarokig vezethet.

Ezektől menthetjük meg magunkat, ha valahogy újra kapcsolatot találunk a természettel. Napjainkban sajnos ez csak elég ritkán valósulhat meg, arra viszont mindenki találhat lehetőséget, hogy játsszon a cicájával, bámulja az aranyhalakat, vagy elinduljon egy kiadós sétára a kutyájával, mert mindegyiktől ugyanazt fogja kapni, nyugalmat, állandóságot, stabilitást. Mentesek ezek a kapcsolatok minden változékonyságtól, kiszámíthatatlanságtól, amiket az emberi világából olyan jól ismerünk. Végre úgy kötődhetünk valakihez, hogy akiről gondoskodunk, az nem csap be, nem terhel túl, nem okoz csalódást, és egyúttal segít abban is, hogy újra megtaláljuk az elveszett kapcsolatunkat a természettel. 

Persze nem mindenkinek való állat. Van, aki nem szereti, fél tőlük, vagy csak nincs ideje, anyagi lehetősége ellátni őket, nyilván ők nem fognak társállatot magukhoz venni. De ha valaki szereti az állatokat, és megteheti, hogy szerető gazdája legyen egynek, akkor fontolja meg. Jobb személyes stresszkezelő trénert nehezen találhat magának.

https://divany.hu/eletem/ember-allat-kapcsolat-pszichologia/

Scroll to Top