Kábítószer-ellenes Világnap! 2023. június 26.

A kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napját 1988. óta évente június 26-án tartják világszerte. Ezen a napon szenvedélybetegségek ellen küzdő szervezetek prevenciós programokat, előadásokat szerveznek, és igyekeznek felhívni az emberek, de elsősorban a fiatalok figyelmét a kábítószer fogyasztás veszélyeire, a prevenció fontosságára.

Egyes felmérések szerint világszerte mintegy 200 millió ember fogyaszt rendszeresen illegális szereket. Az elmúlt 10 év tapasztalatai szerint jelentősen megváltoztak a kábítószer fogyasztási szokások. Európában a leggyakrabban használt a kannabisz-származékok és a korábbi hagyományos illegális szerek (heroin, kokain, hasis) mellett, egyre nagyobb teret nyer a különböző szintetikus, részben még legálisnak számító tudatmódosító szerek használata, amelyek különösen veszélyeztetik a fiatal korosztályt.
Az úgynevezett dizájner drog, más néven szintetikus drog, egy olyan vegyileg összeállított, megváltoztatott drog, aminek általában van egy illegális drog megfelelője. Azért változtatják meg kissé ezeket, hogy elkerüljék az illegálisként való besorolását. Az eddigi eredmények alapján valószínűsíthető, hogy az új dizájner drogok a korábbi hasonló vegyületeknél sokkal veszélyesebbek.
Kati, Gina, Zsuzsi, kristály, kerá – fantázianevekkel illetik ezeket a szintetikus anyagokat, amelyekhez akár néhány ezer forintért is hozzá lehet jutni. A szintetikus drog használata esetén senki nem tudhatja mit tartalmaz, milyen összetevőkből áll, így azt sem lehet tudni, hogy milyen hatást vált ki a szer. éven dizájnerdrog
Június 26-án a Kábítószer-ellenes világnap alkalmából az EFI mentálhigiénés munkatársa tartott interaktív előadást az érdeklődőknek Monoron, az „Új Esély Központban” „Függőségeink” címmel.

Scroll to Top