Kavicsfestés

Tuzson Kata mentálhigiénés szakember

pályázat

Kavicsfestés

Szerintem a legtöbb gyerek szereti, mert számukra szokatlan és érdekes dolog

Felnőtteknek is remek időtöltés.

Maga a kavics kiválasztása, gyűjtése is élményszámba megy.

Ha nem aprólékos mintákban gondolkodunk, akkor elég haladós a projekt.

Akkor is tetszetős a kész mű, ha kevésbé pontos mozdulatokkal készült. 

A színes kavicsra jó ránézni, vidámságot szerez.

Dekorációnak és ajándéknak is kiváló, és jókat játszhatnak vele a gyerkőcök.

     Keressünk tetszőleges méretű kavicsokat! Lehetőleg sima felületűeket válasszunk,        illetve olyanokat, amiknek az alakjában látunk fantáziát. Ha kisgyerekkel tevékenykedünk, akkor nagyobb darabokat szedjünk, amiken számára is sikerélmény lesz a pingálás.

 Mossuk tisztára és szárítsuk meg a kavicsokat. Rossz idő esetén hajszárítóval gyorsíthatunk a folyamaton.

Készítsük elő a terepet: asztalra újságpapír vagy műanyag terítő, esetleg tálca, gyerekre védőruha. Mivel az akril festék nehezen távolítható el a felületekről, ezért „munkaruha” (embernek is, asztalnak is) erősen ajánlott!

Vegyük elő az eszközöket: a festékeket és a filceket. Nagy felületek színezéséhez ajánlott a festék. Azért érdemes akril festéket használni, hogy le ne mossa az eső. A filcet használhatjuk a teljes felület befestése után, de festés nélkül is szép, aprólékos mintákat készíthetünk vele – pontosabban, mint ecsettel. Nekünk csak alkoholos filcünk van, de vágyom a POSCA filcre, mert sokféle felületen használható és szépen fed.

Kezdődhet a mázolás! Először fessük le a kavicsok egyik oldalát, aztán tegyük ki őket a napra száradni. Itt elkövettük azt a hibát, hogy közvetlenül az újságpapírra helyeztük őket, előidézve azt a sajnálatos esetet, hogy a kavics aljára folyt festékre ráragadt a papír. Bizony nem volt könnyű lekapirgálni. 🙁

 Rövid száradás után következik a másik oldal festése. Ennek szárításakor már dörzsöltek voltunk: egy darab újságpapírt összehajtogattunk és a kavicsok közepe alá helyeztük. Így a széleken aláfolyt festék nem érintkezett a papírral.

 Aztán megérkezett a kislányom, és innentől kezdve további fázisfotók készítésére esélyem sem volt. Ő, ha valamibe belekezd, akkor azt tolja gőzerővel (ha kell, ha nem). Ezzel a vehemenciával állt neki a festésnek is, de azért buzgó segítsége ellenére csak rástartolhattunk a Gengszterrel a következő lépésre: a kifestett, megszáradt kavicsok mintázására. Ehhez alkoholos filcet használtam. Elég egyszerű képlet alapján dolgoztunk: a kavics alakja alapján találtuk ki, mit rajzoljak rá

Igény szerint lakk sprayvel ,hajlakkal konzerválható a minta. Mi ezt a lépést kihagytuk, és őszintén bevallom, hogy – köszönhetően az intenzív használhatnak – bizony lepattogzott már itt-ott a festék.

 

Budapest,2020.05.04.

Scroll to Top