Kezdődik a parlagfű szezon, mire kell figyelnünk?

Kedves Olvasóink! Kedves EFI Követők!

Szeretnénk a pollen allergiások figyelmét felhívni, hogy   lassan elindul a parlagfű szezon!

Az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) irányítása alá tartozó Aerobiológiai Hálózat pollenmonitorozási adatai alapján az idei évben a parlagfű tömeges pollenszórása várhatóan augusztus első napjaiban veszi kezdetét, és így a parlagfűvel fertőzött területeken már ország szerte tüneteket okozhat a virágpora. A szezon erősségét majd nagyban fogja befolyásolni, hogy milyen lesz az augusztus és szeptember hónapok időjárása, ugyan is az esős időszakok csökkenthetik a pollenterhelést, de sajnos ilyenkor csak rövid időre tisztul meg a levegő. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható.

Az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében javasoljuk, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel a problémával háziorvosukat.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR+) térképes előrejelzése is segítheti az érdeklődőket. A térképes előrejelzés elérhető a polleninformaciok.nnk.gov.hu weboldalon. A többi allergén virágzásáról az online pollennaptár követésével is tájékozódhatnak.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a parlagfű mentesítési kötelezettségét mások egészségének megőrzése érdekében ne hanyagolja el, és tömeges virágzás előtt gondoskodjanak a gyomnövény irtásáról.

Scroll to Top