Kisgyermekekkel koronavírus alatt

Bernula Ildikó mentálhigiénés szakember

pályázat
 

Kisgyermekekkel koronavírus alatt

Ötletek -praktikák

A koronavírus végett a gyermekek nem járnak bölcsődébe – óvodába és a szülők többsége is otthon van, vagy home office-ban dolgozik, így a gyermekek élete is megváltozott. Nem játszhatnak és nem találkozhatnak társaikkal, sőt nagyszüleikkel sem. Ha találkozhatnak is, azt egy bizonyos távolságból teszik. Nem az van, amit megszoktak, nem játszhatnak társaikkal és nem találkozhatnak nagyszüleikkel. Üljünk le velük és az ő szintjükön meséljük el, miért kell itthon maradni és miért jó, ha távolságot tartunk. Nagyszülőkkel napi szintű kapcsolatot tartsunk, telefonon, számítógépen. A gyerekeknek ez nagy megnyugvás, ha nem is a megszokott módon, de beszélhetnek. Ki lehet találni a szülőknek különféle ötleteket, akár egy netes délutáni játékot, mesék, megbeszélhetjük, mi történt a nap folyamán.

 Az érzelmi biztonságuk végett nagyon fontos, hogy legyen napirendünk, amit idősávosan tervezzünk meg és fontos az arányosság is. A napirend biztonságot ad a gyermeknek, gyermekeknek. Hiszen idáig is volt egy napirendjük, de az más, mint a mostani helyzetben. Ez a napirend a jelenlegi helyzethez igazodjon. A gyermekeinkkel is osszuk meg a napirendet, így bennük is tudatosodik és biztonságot is ad. Ha lehetséges, akkor hagyjuk őket reggel maguktól felkelni, így nyugodtabbak lesznek. Hiszen kialusszák magukat.

Délelőttre iktassunk be sok mozgást, mert nagyon nagy a mozgásigényük! Szerencsés esetben van kert és akkor különféle játékokat tervezhetünk (akadálypálya, rollerezés biciklizés, ugróiskola, torna, stb) mozgással oldják a feszültségeiket és az óvodai napirendben is volt. Itt arra ügyeljünk, hogy biztonságos legyen a hely, ahol játszanak. Ne legyen nagyon korlátozva, mert az frusztrációt okoz. Időnként hagyjuk, hogy ők is irányítsanak. Következetesen csak olyan dolgokat engedjünk meg, amiket máskor is.

Önöknek szülőknek fontos tudni, hogy a kisgyermekek figyelmét és érdeklődési körét rövid ideig lehet lekötni. A figyelem akaratlagos irányításának az időtartama annál kisebb, minél kisebb a gyermek. Így délelőttre is több programot tervezzünk.

kerti program előtt vagy után lehet festeni, gyöngyöt fűzni, rajzolni, gyurmázni, a gyermekek érdeklődési köréhez igazodva.

A gyerekek szerepjátékokat játszanak ebben a korban, amit idáig főleg társaikkal játszottak, most, ha kéri gyermekünk, játszunk vele. Ezekkel a szerepjátékokkal a világ működését tanulják.

Így tanulják meg a szabályokat is (jó és rossz, postás, anya, megfordított szerepek, mikor a gyerek a szülő, érzelmi igényből fakadnak, ezekbe saját fantáziáját tudja beleadni).

 Az ebéd után pedig fektessük le őket, tudom, nem szeretnek aludni a gyerekek, viszont szüksége van a szervezetüknek a pihenésre. Megoldhatjuk úgy is, hogy lepihen és mesekönyvet nézeget és kedvenc játékaival játszik, de kérjük meg, hogy csendben legyen, mert a szülők esetleg dolgoznak addig. A pihenést, ha elhagyjuk, akkor délután hamarabb lesz fáradt, nyűgös és ezáltal nehezen kezelhető is. Nagyon fontos a mostani időszakban, hogy többet szeretgessük meg. Pozitív légkör vegye körül, ez érzelmi biztonságot ad.

Pihenés vagy alvás után a délutáni programot is úgy rakjuk össze, hogy mozgás legyen benne újra. Lehet verselni és énekelni, esetleg a netről letölteni az ő korosztályuknak szóló énekeket, verseket. Együtt énekelhetünk, táncolhatunk, ugrálhatunk. Legyen egy olyan idő, mikor hangoskodhatnak, kiabálhatnak, ezáltal a bennük lévő feszültség is oldódik és felszabadultabbak lesznek. Ne korlátozzuk őket, mondjuk meg, hogy most lehet hangoskodni. Hiszen a mostani időszakban többet korlátozzuk. De mindig legyünk következetesek.

Jó, ha időben lefektetjük őket, ha lehet, itt a régi napirendhez próbáljunk igazodni. Figyeljünk oda, hogy a megszokott módon fektessük le, pl. mese, szeretgetés, a szülők közös jó éjt puszija.

 Arra figyeljünk oda, hogy egész nap ne hallgassunk híreket, mert ha mi nyugtalanok vagyunk, azt gyermekeink is megérzik és átragad rájuk. Szülők semmiképpen se vetítsék ki rájuk a félelmeiket.

Köszönöm, hogy meghallgattak.

KÉSZÜLT MAGYARORSZÁG KORMÁNYA MEGBÍZÁSÁBÓL AZ EURÓPAI UNIÓ TÁMOGATÁSÁVAL.

Budapest,2020.05.04.

Scroll to Top