Lélek fitnesz

Lelkünk egészségéért!

Kedves Olvasóink!

Napjainkban, különösen ebben a járvánnyal terhelt időszakban egyre gyakrabban találkozunk a mentálhigiéné kifejezéssel, a járvány okozta lelki problémákkal, nehézségekkel összefüggésben. Mit is takar a mentálhigiéné? Nos, ez a lelki egészségünk védelme, ugyanis ezt nem kapjuk készen, ez meg kell teremtenünk saját magunk számára. Hogyan tehetjük ezt? Először is teremtsünk magunkban belső békét és harmóniáját. Ha rendbe van a belső egyensúlyunk, derűsebben telnek majd a napjaink, többet mosolygunk, és könnyebben vesszük az akadályokat. Amikor bennünk rend van, körülöttünk lévő dolgok is elrendeződnek, szebbnek találjuk a külvilágot is, mely körülvesz minket.

Nem árt, ha időnként megkérdezzük magunktól, hogy tudunk-e megpihenni, feltöltődni, el tudjuk-e engedni a gondjainkat, vagy meg tudunk-e békélni a megváltozhatatlan dolgokkal, belátjuk-e korlátainkat? Sajnos a mindennapok rohanásában egyre kevésbé figyelünk magunkra és észre sem vesszük, azokat a jelzéseket, amelyet a testünk küld felénk, bajainkért a körülményeket, a változásokat okoljuk, miközben a mindennapokban lázasan keressük a megnyugvást és boldogító élményeket, pedig mindezek forrása bennünk van.

Tehát önmagunkkal és lelkünkkel törődnünk kell, mert ha mindig csak másokkal és a külvilággal foglalkozunk, akkor állandóan „készenléti üzemmódban” működünk, és így feléljük saját erőforrásainkat, energiáinkat, lelkileg és mentálisan kimerülünk. Önmagunkkal foglalkozni nem önzőség, naponta néhány percet szánjunk erre, a céltudatos találkozás önmagunkkal már elegendő ahhoz, hogy lelki egészségünket karban tartsuk. Persze emellett fontos az egészséged életmód, a mozgás, táplálkozás, alvás egyensúlya, törekedjünk pozitív gondolatokra, és ápoljuk a kapcsolatainkat, legyen minőségi időnk!

Aki ezekben a folyamatokban elakad, kérhet tanácsadást mentálhigiénés szakembertől, mely segít  a problémák feltárásában, az egészséges lelki élet kialakításában és megtartásában. A tanácsadás során az egyén képessé válhat a saját problémájának megoldására, megismerheti erőforrásait, lehetőségeit, és azt, hogyan tudja majd azokat jobban használni. (EFI mentálhigiénés szakember elérhetősége: https://www.efimonorijaras.hu/kapcsolat/)

„A mentálhigiéné nem csupán a pszichés megbetegedések és magatartászavarok megelőzése, hanem a lelki egészségvédelem is, mégpedig pozitív értelemben, mindazoknak a folyamatoknak, tevékenységeknek az összessége, amelyek az emberi személyiséget és közösségi kapcsolatot erősebbé, fejlettebbé teszik” (dr. Buda Béla).

Forrás:

https://uj.csalad.hu/csaladban-elni/belso-utjaink-orizzuk-meg-lelki-egeszsegunket

Scroll to Top