Ma van a hála világnapja!

Nézzük meg, mit tudhatunk erről a világnapról. Ennek a napnak a története 1965-re nyúlik vissza, amikor Hawaii szigetén, az ENSZ találkozón megfogalmazták, hogy elérkezett az ideje annak, hogy megbecsüljük és hálát adjunk mindazért a sok jóért, ami körülvesz bennünket. Azóta minden évben szeptember 21-én ünnepeljük meg a hála világnapját.

Mi is tulajdonképpen a hála? A pszichológia tudománya nem olyan régen, csupán két évtizede kezdett el foglalkozni a hála jelentőségével, témakörével. A kifejezés maga a latin gratia szóból ered, jelentése jóság, kedvesség, adás és kapás gyönyörűsége. Ezt a pozitív érzést, legtöbb ember gyakran tapasztalja az élete során. Legtöbbször akkor érezzük a hálát, ha valaki kedves velünk, ajándékoz nekünk, szívességet tesz nekünk vagy bármilyen más nagyvonalú cselekedetet hajt végre felénk. A hála érzése mindenkinek mást jelent, hiszen mindenki másért lehet hálás. Van, aki a társáért, van aki a gyerekeiért, vagy a munkájáért, van aki azért, amije van, de lehet hálás valaki a pillanat varázsáért, vagy valami rendszeres folyamatos dolgokért is. 

A kutatások azt is bebizonyították, hogy a hálának rengeteg pozitív hatása van: növeli az élettel való elégedettséget, a jóllét érzését, csökkenti a negatív érzések számát. A nagyobb szintű hála érzésénél kisebb a kockázat a depresszió, szorongás, fóbia, függőségek kialakulására.

Vizsgálatok rámutattak arra, hogy a hála érzése befolyással bír a társas kapcsolatok kialakulására és fennmaradására. Az eredmények szerint a másik fél iránt érzett hála segíti a kapcsolatok építését, elmélyítését, és nemcsak a kétszemélyes kapcsolatokra van nagy hatással, hanem elősegítheti a csoportok együttműködését is.

Forrás: https://mindsetpszichologia.hu/hala-egy-erzes-amely-segit-a-mindennapokban

Scroll to Top