Ma van a Tánc Világnapja!

Kovacsik Judit mentálhigiénés szakember

pályázat

Ma van a Tánc Világnapja!

Ebben a gondokkal és problémákkal teli világban szeretettel hívunk mindenkit táncolni Mariama Ndiaye afrikai táncos közreműködésével, aki több évig élt Afrikába és szenvedélyesen megszerette a hagyományos afrikai táncokat. Akit komolyabban érdekel ez a mozgásforma és szeretné jobban megismerni, vagy megtanulni, keresse őt messengeren.

Ma a Tánc Világnapja alkalmából egy különleges táncot hozott Nektek, kapcsolódjatok be, és táncoljatok vele! Jó szórakozást!

 Egy kis ismertető, miért érdemes a táncot választani!

A 2020-as év legjobb tánc kihívása a dél-afrikai DJ Master KG és Nomcedo Jerusalema című dala volt. Baráti társaságok, munkahelyi közösségek, kicsik és nagyok ezrei tanulták már meg a lépéseket, és töltötték fel a videót tányérral a kezükben vagy anélkül a közösségi oldalakra. Aki még nem ismeri, ajánlom figyelmébe!

A Tánc Világnapja alkalmából néhány gondolatot szeretnénk megosztani Veletek. A felmérések szerint a felnőtt lakosság mintegy fele egyáltalán nem sportol, nem végez semmilyen testmozgást, és ahogy idősödik valaki, egyre kevesebb lesz a mozgás életében. Az vitathatatlan, hogy az egyik legjobb mozgásforma a tánc, amely azonkívül, hogy mozgásra ösztönöz, javítja a hangulatunkat, segít relaxálni, vagyis kikapcsolódni, jótékony hatással van a lelkünkre, testünkre egyaránt. Alakformáló hatásáról sem szabad elfeledkeznünk, hiszen minden testrészünket megmozgatja, javulnak a saját testünkkel kapcsolatos érzések, nagyobb lesz az önbizalom.  

Most egy afrikai táncot hoztunk Nektek.

Mit érdemes tudni róla? A tánc a legnépszerűbb kikapcsolódási forma Afrikában. A városokban minden korosztályú férfiak és nők kötetlenül találkoznak táncklubokban, hogy népszerű zenészek ritmusára táncoljanak. A falvakban esténként lehet táncolni, de az ottani nemek közötti kapcsolatokat szigorúbban ellenőrzik.

A hagyományos afrikai tánc rituális és lélek gyógyító mozgáshoz kapcsolódik, és számos betegséggel összefüggésben gyógyító hatást tulajdonítanak neki. Az ott élőknek meggyőződésük, hogy a közösségi élet során az elmét és a testet be kell építeni a rituális rendszerekbe, a táncba, igy könnyebb lesz az esetleges gyógyulás. Végül, tekintettel a táncok holisztikus felépítésére, a rituálék jelentős szerepet játszanak a szocializációban, a kifejezésben és a kommunikációban; a mozgás által is segítve a szervezet védekező rendszerének kiépítését, és fenntartását. A tánc, a mozgás alternatív, katartikus élményt kínál nemcsak az egyének, hanem a közösség egésze számára.

Az afrikai táncokban alapvető szerepet tulajdonítanak a rossz stressz pszichés tüneteinek enyhítésében és kezelésében, valamint semlegesítik és csökkentik a pszichológiai traumák hatását. A zene különleges ritmusa az egyedi, mégis egyszerű a mozgáselemek elsajátítása, különleges élmény, kikapcsol felszabadít, és pozitív energiával tölt fel.

Forrás: Nicole M. Monteiro, Ph.D. http://www.jpanafrican.org/docs/vol4no6/4.6-13AfricanDance.pdf

https://www.britannica.com/art/African-dance

Scroll to Top