Május 10 a madarak, fák napja!

Miért foglalkoznak egyre többet világszerte ezzel a nappal?

Egy új tanulmány szerint 30 év alatt több mint 420 millióval csökkent Európában a madarak száma. A madárpopuláció ilyen mértékű csökkenésének hátterében a megváltozott mezőgazdasági módszerek, a természetes élőhelyek zsugorodása, az emberi terjeszkedés áll. A madarak szerepe pótolhatatlan a mezőgazdasági kártevők terjedésének szabályozásában, terjesztik a magokat, és nem utolsó sorban kertünk kedves színfoltjai.

Az sem véletlen, hogy a madarak mellett a fák védelmének is egyre nagyobb hangsúlyt kell kapnia a világnapok sorában. A fák lassítják az éghajlatváltozást, és számos „szolgáltatással” védik egészségünket. Egy 50 éves lombos fa 50 kg oxigénnel dúsítja a légkört és közel 70 kg szén-dioxidot dolgoz fel, emellett a madaraknak és sokféle vadonélő állatnak adnak otthont.

Gondoljunk csak bele, ha igazán kikapcsolódásra vagy felüdülésre vágyunk elég, ha néhány órára kimegyünk a szabadba, és természetben csodát tesz velünk. Eltűnik a fizikai, idegi, lelki fáradságunk, szellemileg felfrissülünk, a testünk újjá éled. Akár már egy park is csendet nyugalmat biztosít egy lazításhoz, egy kellemes beszélgetéshez, pihenéshez. A fák és bokrok fala mögött lazíthatunk, olvashatunk, élvezhetjük a csendet, vagy csak hallgathatjuk a lomb susogását, a madarak énekét, tücskök cirpelését.  Ilyenkor azt érezhetjük, hogy újra otthon vagyunk, a természet ölén, legyenek azok városi parkok vagy az erdők mezők útjai. A természetben töltött időben lelassul a szívverésünk, nyugodtabbá válunk, tudunk befelé figyelni, vagy elmélkedhetünk a magunk és a világ dolgairól.

Amit a természet, a madarak és fák adnak nekünk az pótolhatatlan, ezért az ünnep üzenete, hogy ne csak ezen a napon törődjünk a természettel. Minden apró tett számít, amivel megóvhatjuk a környezetünk szépségeit és értékeit.

Scroll to Top