Mi az a Pomodoro módszer?

Kedves Olvasóink!

Szeretnénk megosztani Önökkel az úgynevezett Pomodoro módszert, amellyel hatékonyságunkat növelhetjük a munkavégzés, a tanulás, vagy egyéb feladatmegoldás terén

Miután a feladataink egyre gyűlnek, de a napjaink csak 24 órából állnak – és ez valószínűleg még így lesz egy ideig –, egyedül a hatékony időmenedzsmentben bízhatunk, ha szeretnénk elkerülni a napi vagy heti káoszt az életünkben. Az időgazdálkodás nem tartozik a rakétatudományok közé, vagyis egy pici, de tényleg pici odafigyeléssel és erőfeszítéssel kisebb csodákra lehetünk képesek a hatékonyságunkat illetően. Hoztunk nektek három egyszerű módszert.

A Pomodoro-technika: A Pomodoro módszer az egyik legegyszerűbben alkalmazható időmenedzsment praktika. Eszerint a hatékony munkavégzés vagy tanulás alapja, ha egy bizonyos ideig kizárólag egyetlen feladatra koncentrálunk. Ebben az esetben a folyamat így néz ki: 25 perc munkavégzés után tartunk 5 perc szünetet. Négy etap után pedig pihenünk 15–20 percet, majd folytatjuk a teendőink elvégzését.

Az Eisenhower mátrix – fontos és sürgős: A teendőink listájának összeállítása még nem jelenti a hatékonyság netovábbját, mert a feladatainkat priorizálnunk is kell. A „fontos és sürgős” módszerét Stephen Covey: A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása című könyve tette igazán ismertté, ám a csúcsra Eisenhower tábornok, az Egyesült Államok 34. elnöke röpítette, amikor megalkotta a 2×2 modell első változatát. Így lett ő az Eisenhower mátrix névadója, aki szerint, „ami fontos, az ritkán sürgős, és ami sürgős az ritkán fontos”.

A GTD technika: A GTD – vagyis a Getting Things Done, azaz intézz el mindent! – módszert David Allen dolgozta ki. A GTD-ben minden nap összeírjuk valamennyi aznapi feladatainkat, ezt követően pedig az egyszerűbb, könnyebb teendőknek azonnal neki is láthatunk. A nagyobbakat, bonyolultabbakat pedig kisebb egységekre bonthatjuk, így könnyebben átlátjuk, hogy mennyi időt és erőfeszítést igényel az elvégzésük. A munkafolyamatokról pontosabb képet kapunk, így gördülékenyebben tudunk haladni a feladatainkkal. 

Scroll to Top