Mi is az az ELF Bar?

Egyre többet hallunk egy új fajta termékről, amelynek a neve Elf Bar. Különösen a gyerekek 10-12 évesek körében terjed, de a fiataloknál, sőt a felnőtteknél is egyre trendibbé válik.

Mi is az az ELF Bar?

Ez egy előre folyadékkal feltöltött, akkumulátorral ellátott, eldobható elektromos cigaretta, különböző számú szívási kapacitással, többféle nagyon kellemes, édeskés és csábító ízben. A látszat azonban ne tévesszen meg senkit, egy nikotinos 1500 slukkos Elf Bar 30-40 szál cigarettának felel meg.

Zacher Gábor az Elf Bar terjedését egy „új járványnak” nevezte.

Toldy-Schedel Emil, kardiológus, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója, a Magyar Ártalomcsökkentő Egyesület elnöke a hvg.hu-nak az alábbiakat nyilatkozta:

„Viszont semmilyen egyértelmű leirat nem létezik arról, hogy miféle színezőanyagok vannak a folyadékokban, sem arról, hogy a hevítő eszköz hogyan működik, hány fokra hevíti föl a folyadékot. Ez azért nagyon fontos, mert különböző hőmérsékleteken különböző anyagok más-más alkatrészekre (aldehidekre és más kémiai vegyületekre) bomlanak. Az ismeretlenségük miatt sem azt nem lehet mondani, hogy az eszköz veszélyes, sem azt, hogy veszélytelen” – mondta a szakember.

„Az Elf Barról nem tudunk igazából semmit. Színes, szagos nikotintermék, de nincsenek ellenőrzött vizsgálataink arról, hogy mennyi a nikotintartalma, hogy milyen az ízesítő- és az egyéb anyagtartalma. (…) Pont azoknak szól a kinézete, a trendisége, az ízvilága alapján, akik eddig nem voltak függők, nem használtak nikotinterméket. Innentől kezdve egyértelműen »ki kell rakni a stop jelet»”

Toldy-Schedel azt mondja, az Elf Bar egy olyan termék, „amit egy klasszikus dohányos nem fog használni, de használni fog az, aki soha nem dohányzott. Nikotinfüggővé tesszük vele a használóit”. Az Elf Barról csak annyit tudni, hogy „függőséget okozó anyagot viszünk be vele a szervezetünkbe”, és általában 12-16 évesek használják, akiknek „a kezében nem akarunk dohányterméket látni”. Szerinte épp emiatt „nem védhető a termék”.

Az Elf Bar kereskedelme és birtoklása is illegális tevékenység, a hazai hatóságok pedig nagy erőkkel mozdultak rá az Elf Bar piacára.

Az Elf Bar veszélyeiről a Kréta rendszeren keresztül a diákok, szülők figyelmét is felhívták, érdemes utána olvasni.

Akik többet szeretnének tudni erről a jelenségről, ajánlom figyelmébe Kapitány-Fövény Mátéval a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának adjunktusával, illetve az OMIII-Nyírő Gyula Kórház klinikai szakpszichológusával az alábbi linken elérhető beszélgetést, amelyből érdekes információk birtokába juthatunk, erről a trükkös, dohányzást imitáló termékről.https://semmelweis.hu/egeszsegfejlesztes/2022/07/06/elf-bar-trukkos-es-veszelyes-nikotinbomba/?fbclid=IwAR0loD9WO-8PGCiQLNqdNBJRnuKd9gFuhi4bIDuo7yJoim6VnO40IBY9Ozk

forrás:Youtube/ NAVgovHu

Forrás:

https://444.hu/2022/06/23/az-elf-bar-azt-teszi-fuggove-aki-korabban-nem-dohanyzott

https://infostart.hu/gazdasag/2022/06/15/az-elf-barnak-mar-a-birtoklasa-is-torvenyellenes

Scroll to Top