Mire jó az önismeret?

Kovacsik Judit mentálhigiénés szakember

pályázat

Mire jó az önismeret?

Az emberek sok mindent szeretnének megismerni, utaznak, megcsodálják a természet, a történelem és az építészet csodáit, feljutnak csúcsokra és lemerülnek mélységekre, de arra kevés energiát fordítanak, hogy saját magukat megismerjék, pedig bennünk is vannak mélységek és magasságok, de ezeket kevéssé ismerjük és nem is fordítunk elég energiát arra, hogy megismerjük.

Gondolom, azért legtöbb emberben már felmerültek olyan már kérdések: 

Ki vagyok én? Mit szeretnék, mit akarok elérni az életben? Milyen vágyaim vannak?

Ha már feltettük ezeket a kérdéseket, fontos, ahogy a válaszokat is megkeressük. Nos, ha keressük, vagy ha megtaláltuk a választ, akkor már elindultunk az önismeret útján.

Az önismeret fogalma egyfajta olyan jellegű törekvést jelent, amivel szeretnénk saját magunkat megismerni. 

Az  önmegismerés egy olyan lelki folyamat, amely során megismerjük személyiségünk tulajdonságait, képességeit, szándékait, érzelmeinket, gondolatainkat és azzal, hogyan működik mindez bennünk. 

Az önmegismeréshez viszont szükség van egy olyan belső őszinteségre, amivel azokat az igazságokat is be tudjuk vallani magunknak, amelyek bevallása fájdalmas számunkra.

Az önismereti folyamatot jó esetben önelfogadás követi.

   Mi is az az önismeret?

„ Az önismeret arról szól, hogy megérted a saját szükségleteidet, vágyaidat, hiányosságaidat, szokásaidat és minden mást. Lényegében, minél jobban odafigyelsz az érzéseidre és arra, hogy hogyan is működsz, annál könnyebben érted meg, hogy miért is teszed azt, amit teszel. Miért is történik már megint ugyanaz a rossz, és hogyan érhetnéd el, hogy másképp történjen, hogy végre minden jobbra forduljon”. 

Minél többet tudsz a szokásaidról, mintáidról, működésedről; annál könnyebben ismered fel azokat, amit felismertél, azon már változtathatsz.

Sokszor hallani, hogy „de hát én ismerem magam”. És ez valahol így is van. Valójában működésünk csak egy kis része tudatos a hétköznapjainkban, nagy része tudattalan működés. Attól, hogy tudattalanul zajlanak ezek a működések, nagyon is hatnak az életünkre, csak épp nem vesszük észre. Lehet, hogy annyit érzékelünk, hogy az életünk néhány területén nehezen kezelünk helyzeteket, vagy rendszeresen visszatérnek problémák, vagy furcsán reagálunk bizonyos szituációkban, amit magunk sem értünk.

Sokszor túlreagálunk dolgokat, ezek a túlreakciók jelzik, hogy tudattalan késztetések, minták irányítanak minket. A fogalmat Sigmund Freud nevéhez kapcsoljuk, akinek jól ismert „jéghegymodelljében” a tudatos csupán a jéghegy csúcsa, ez az a kevés, amit lelki működéseinkből látunk, aminek okaival tisztában vagyunk. Ezzel szemben a tudattalan a lélek legnagyobb része, ami a felszín alatt rejtőzik. Mégis ezek a tudatos részeinken kívüli érzések, motivációk hatnak leginkább ránk.

Mivel egy folyamat több lépésből épül fel.

Vannak könnyebben hozzáférhető tulajdonságaink és nehezebben feltárhatók. 

Az önismeret első lépése többnyire ezeknek a könnyebben látható és hozzáférhető képességeknek a feltérképezése. Ilyen például annak a felismerése, hogy mi az, amiben jó vagy, mi az, ami érdekel, amivel szívesen töltesz időt, valamint hogy hogyan bírod a nyomást vagy akár a felelősséget.

A második lépésben már kénytelen vagy visszatekinteni a múltba, sokszor egészen a gyermekkori hatásokig, és felidézni céljaidat, vágyaidat és felfedezni a kapcsolatot  és jelenlegi tevékenységed, életviteled között.

Az önismeret utolsó lépésében már nemcsak te magad szerepelsz, hanem a téged körülvevő emberek és elvárások is. Talán ez a legnehezebb pontja az önismeret fogalmának: hogyan látom én magam és ehhez képest hogyan látnak mások engem.

Nézzük mit is kell megismerni magunkban?

Ki vagyok én?    

Milyen ember vagyok?   

Milyen az önbecsülésem?
 Mik az életcéljaim?   

Mik a megvalósítási eszközeim?      

Milyen a tűrőképességem? Milyen a tűrőképességem  környezetem és önmagam butasága iránt?

Elfogadom magam erényeimmel, hibáimmal?
 Képes vagyok tanulni az élethelyzetekből?
 A jóra törekvésem uralja az életemet vagy sem?
 Őszinte vagyok másokhoz és önmagamhoz?   

Hiszek-e valamiben?  (Emberben, létezés céljában, magasabb erkölcsben, Istenben…) Bele tudok-e illeszkedni ebbe a hitrendszerbe, vagy tagadom azt? Ezek a felteendő kérdéseknek csak kis töredéke.

Magunk megismerése során ezek az építőkövei az önismeretünknek. 

Ha túlértékeljük egyes vonásainkat, akkor szomorúan kell tapasztalnunk a várt eredmény elmaradását. De olyan eset is előfordulhat, hogy valaki alul értékeli magát és sokkal kisebb célok felé baktat az útján, mint amire képességei feljogosítják.

Reális önismeret esetén ezeket a kérdéseket meg tudjuk válaszolni!
Reális önismeret esetén képesek vagyunk a jobbító változásra!
Így  jobban megértjük önmagunkat és  mások cselekvésének mozgató rugóit
.

Ne feledjük: a reális önismeret hiánya fontos tényező lehet bizonyos betegségek keletkezésében, vagy annak idültté válásában.

Az önismerettel rendelkező ember tudja, hogy milyen célja, mik az értékei, tisztában van saját korlátaival és hiányosságaival. Az önismeret nem egy alkalomra szóló dolog, hanem egy életen át tartó tanulás, mely közben megjelenhetnek feszültségek, vagy szembe kell nézni a félelmeinkkel, – de, ha  megfelelő önismerettel rendelkezünk, és ezeket  képesek vagyunk időben érzékelni, a helyén tudjuk majd  kezelni a problémákat. 

Az autogén tréning kiváló módszer, melynek során mindenki megismerheti, teste miként reagál a relaxációra, milyen ingerek szükségesek ahhoz, hogy ellazult legyen. Természetesen ez is fejleszti az önismeretet, de ha ennél komolyabbak a célkitűzései, akkor érdemes más technikákkal is megismerkednie.

Az internetet böngészve számos olyan pszichológiai jellegű tesztet találhat, amelyek kitöltésével és az eredmények megismerésével még közelebb kerülhet önmagához. Erre a linkre kattintva többet is találhat: http://lelektanitipusok.net/tesztek.

Vannak önismereti tréningek és csoportok, aki szeretné fejleszteni ebbe az irányba a személyiségét érdemes, minél többet kipróbálnia.

Hivatkozások:

A blogbejegyzést Dr. Gőgh Edit pszichiáter

https://www.mindenamionismeret.hu/mi-az-onismeret-es-miert-fontos/

https://pszichologuskereso.hu/blog/onismeret-onmegvalositas-onertekeles

https://radfigyelek.hu/onismeret/elso-lepesek-az-onismeretben-na-de-mire-is-valo-egy-onismereti-elvonulas/

Készült Magyarország kormánya megbízásából az Európai Unió támogatásával.

Budapest,2020.07.06.

Scroll to Top