Mit (t)együnk a gyermekkori elhízás ellen?

Kovács Anikó dietetikus

pályázat

 Mit (t)együnk a gyermekkori elhízás ellen?

A gyermekkori elhízás hazánkban igen gyakori beleértve a kamaszokat is. Sajnos már ilyen fiatal korban is súlyos szövődményeket generál, mint a magas vérnyomás, magas vérzsírszint, cukorbetegség, nem beszélve a túlsúly okozta fizikai teherről, melyet az ízületekre ró. Elszomorító, hogy sok szülő nem törődik gyermeke súlyával, hiszen számtalanszor hallani, hogy majd „kinövi”, „hozzánő”, pedig ebben az esetben a gyermekkori elhízás kezeletlen betegségnek tulajdonítható. A védőnők folyamatosan követik a gyermekek fejlődését a születéstől fogva, úgynevezett percentilis görbe segítségével és jelzik, ha gyermekünk alul vagy túltáplált. Érdemes már akkor beavatkozni s változtatni gyermekünk táplálkozási szokásain.

10 tipp, hogyan előzzük meg a gyermekkori elhízást!

  1. Első sorban alakítsunk ki egy napi rutint a gyerkőcök életében. Legyen meg a pihentető alvás éjszaka, illetve a napi mozgás.  Szülőként mozogjunk velük, mutassunk példát.
  2. Alakítsuk ki a napi 5x étkezési rutint. A gyerekek adagjai kisebbek, mint a felnőtteké, ne etessük túl őket. Bölcsődében, óvodában is 3-4 étkeznek a gyerekek, amit otthon ki kell egészíteni. Iskolásoknál tízórait, uzsonnát a szülők csomagoljanak, és törekedjünk arra, hogy általunk készített ételt kapjon a gyermek, ne vegyünk neki péksüteményeket (nem tiltott, de ne ez legyen a mindennapi). Készíthetünk turmixot, joghurtot, friss salátát, saját kencés szendvicseket pl tonhalkrémes). A célja az lenne, hogy két főétkezés között ne legyen hatalmas éhségérzet és kb 2-4 óránként energiához jusson a szervezet. Fontos, hogy a tízórai/uzsi mennyisége ne legyen akkora mint egy főétkezésé. Költőpénzt is meggondolandó adni, mert ha csomagolunk uzsonnát, akkor kénytelen lesz azt megenni. 
  3. Már kisgyermekkorban ismertessünk meg velük játékosan minél több ételféleséget, nyersanyagot a picikkel. Játszva oktassuk őket, hogy mely zöldséget milyen testrészünk épségéhez kell fogyasztanunk. Vegyük rá őket a több zöldség-, és gyümölcsfogyasztásra, mint pl  a fald fel a szivárványt!
  4. Vonjuk be őket a sütésbe, főzésbe, ezáltal több élelmiszert, textúrát ismerhetnek meg (folyékony, pépes, ropogós, puha, kemény stb.). Így látják a folyamatokat, miből készül pl egy főzelék, leves, vagy akár a kedvenc süteménye. Valószínűleg ők is könnyebben fogadnak el egy új ételt, ha azt „ők készítették el”.
  5. Vonjuk be őket a bevásárlásba, de ne hagyjunk rájuk mindent. Mindenki szereti az édességet, ez alól a gyerekek sem kivételek. Ha mindenképp édességet akar venni vezessük rá, hogy inkább valamilyen tejes, túrós édességet válasszon. Vásárlások alkalmával csak egyet engedjünk meg neki és ha tehetjük kössük össze gyümölcs-, és zöldségvásárlással. Pl: megveszem a túró rudit, de akkor kell választanod egy zöldséget és gyümölcsöt is. (itt bevonhatjuk a fald fel a szivárvány játékok, hogy különböző színűeket válasszunk) Tanítsuk meg neki, ha majd egyedül vásárol válasszon friss gyümölcsöket a chips, csoki helyett pl uzsonnára.
  6. Az édességet ne jutalomként osztogassuk! (pl csak akkor ehetsz csokit, ha megeszed a főzeléket, vagy ha 5-öst kapsz matekból akkor vacsorára nutellás palancsinta lesz). Ahogy ne is fenyegessünk vele ( ha nem porszívózol ki, többé nem veszek neked csokit) Tudatosan be lehet építeni a napi étrendbe, de heti 2 alkalomnál többször ne szerepeljen. Válasszunk túrós, tejes édességeket, kínáljuk friss gyümölccsel. Itt megemlíteném a cukorfogyasztás, amit gyermekkorban sem kell száműzni, csak korlátozni a mennyiségét. Édesítőszereket gyerekkorban még ne használjunk (ha csak nem egyéb betegség miatt kényszerülünk rá pl.: 1-es típusú cukorbetegség)
  7. A folyadékpótlásról is gondoskodjunk. Ez ne cukros üdítő, tea, szörp legyen, hanem ivóvíz. A teát is ha tehetjük ne cukrozzuk. A zéró és light kólákat sem javaslom. Azok az édesítőszerek, amelyekkel készülnek, illetve a savtartalmuk nem hatnak kedvezően az egészségre. Ha a vizet nagyon nem akarják fogyasztani a gyerekek, akkor vághatunk bele narancs, citromkarikákat (héja nélkül), epret, mentát, uborkát, így ízesebb lesz, de hozzáadott cukortól mentes.
  8. Figyeljünk a rostbevitelre, amit nem csak teljes kiőrlésű pékáruval tehetünk meg. Leginkább a zöldségek rosttartalma legyen a mérvadó, majd emellett a gabonák. Válasszunk barna rizst, zabot, bulgurt, melyeket jól el lehet „rejteni” az ételekben, mint pl rakott zöldségekben, húsgombócban.
  9. Ügyeljünk a teljes értékű fehérjeforrásokra. Minden főétkezés tartalmazzon fehérjét, amely komplett állati eredetű vagy ha valamilyen okból nem eszünk ilyesmit, akkor tudatosan megtervezett legyen, hogy növényi fehérjékből is össze tudjuk válogatni a kellő mennyiséget. Ismertessük meg a halakat is, ugyans a magyar lakosság halfogyasztása igen csekély.
  10. Az étkezések mindig asztalnál történjenek és közben ne legyen telefonozás, tv nézés, ipadezés. Sem a szülőknek, sem a gyerekeknek. Alakítson ki a család egy étkezési rutint, ne rohanás közben egyenek. Legyen tudatos, és nagyjából ugyan abban a megszokott időben.

 Ha gyermekünk túlsúlyos semmiképp sem éheztessük, fogyókúráztassuk. Forduljunk orvoshoz, dietetikushoz, gyógytornászhoz, sok esetben pszichológus szakember segítsége is szükséges, így közösen tudnak egy egyéni kezelési tervet felállítani.

Budapest,2020.05.19.

Scroll to Top