Mit tehetünk hozzátartozónkért, hogyan segítsünk a cukorbetegség elfogadásában?

Bernula Ildikó, szociális munkás

pályázat

Mit tehetünk hozzátartozónkért, hogyan segítsünk a cukorbetegség elfogadásában?

  • A család fontos szerepet játszanak a cukorbetegség kezelése során. Mondjuk el a betegnek, hogy támogatjuk őt, és segíteni fogjuk. Odaadó támogatásunkkal a cukorbeteg hosszú egészséges, és teljes életet élhet. A cukorbetegek a betegségük megállapítása után, sokszor nem hajlandók tudomást venni betegségükről. Megterhelőnek találják a vércukorszint folyamatos ellenőrzését, és a szigorú diétát. A beteg egészségi állapota nagyrészt a saját kezében van, óriási felelősség és teher is egyben. Érdemes tehát a családtagoknak is megtanulniuk a vércukorszint ellenőrzés módját, így akár együtt is végezhetik.
  • Vásárlásakor ne feledkezzünk meg arról, hogy mindig legyen otthon kéznél egészséges harapnivaló, ha a cukorbeteg családtagnak nassolni támad kedve, például joghurt, nyers sárgarépa, gyümölcsök, mogyoró, és teljes kiőrlésű gabonapelyhek. A család azzal is segíthet ha megpróbálják ugyanazt enni, mint a cukorbeteg. Ha lehetséges akkor ne vásároljunk a családnak se cukros üdítőket, cukros süteményt és édességeket. Ha így teszünk, a cukorbeteg családtagot is ösztönözni fogja, hogy betartsa az előírt diétát. Nagyon fontos, hogy a cukorbeteg ne érezze magát egyedül azt érezze, hogy a család segíti és támogatja. Ösztönözzük a beteget és dicsérjük meg erőfeszítéseit, sikereit, és biztassuk őt a további küzdelmekben! A családtagok és hozzátartozók konzultáljanak a kezelőorvossal, kérjenek tanácsokat, és tájékozódjanak a cukorbetegségről. A háziorvosnál vagy diabetológusnál érdeklődjenek, ismer-e a közelben működő cukorbeteg klubot. Sokat jelenthet már önmagában a csoport támogatása, illetve gyakran maguk az érintettek tudják a legjobb tippeket adni, hogyan is illeszthető be a mindennapokba a betegség menedzselése.
  • Mindig érdeklődjenek az új kezelési módszerek és eszközök felől, és tanuljuk meg mi is ezek megfelelő használatát.
  • Minél jobban informált a család, annál nagyobb segítséget képes nyújtani a betegség sikeres kezelésében. A családi együttműködés elengedhetetlen feltétele a pozitív hozzáállás, optimizmus nélkül pedig sokkal nehezebb megbirkózni a feladattal. A legfontosabb, hogy hagyjuk, hogy a beteg irányítson.

Helyes szülői segítség cukorbeteg gyermek esetében

A gyermek akkor tud viszonylag könnyebben megbirkózni ezzel a helyzettel, ha azt érzékeli, hogy a szülő elfogadhatónak tartják az új helyzetet, nem tragédiaként fogalmazzák meg a betegséget. A gyermekek még rugalmasabban tudnak alkalmazkodni új helyzetekhez, de ehhez szükség van arra is, hogy a szülő hozzáállásában ne a kétségbeesést, szorongást érzékeljen.

 Főleg kisebb gyermekek óvodások, kisiskolások automatikusan átveszik a szülő érzelmeit, nem is tudják megfogalmazni mi is bennük a rossz érzés. A szülő az aki tehet azért, hogy gyermeke meg tudjon vele barátkozni, kontrollálni tudja ezáltal minőségi életet tudjon élni és a személyisége is egészségesen fejlődjön. A betegség ne csapásként élje meg. Ilyenkor nem az válik a gyermek hasznára, ha sajnáljuk, ami persze természetes szülői érzés, hanem ha éreztetjük vele, hogy bízunk benne, hogy nemcsak elviseli, de előnyére is tudja fordítani a helyzetet. A cukorbeteg gyermeknek és a szülőnek rendkívül jól kell ismernie a betegségét, hogy a kezelésben aktívan részt tudjon venni.

A gyermeket önállóságra kell nevelni, amint életkora lehetővé teszi, meg kell tanítani saját betegségének kezelésére. Az inzulin önálló beadására már kis gyerekek is képesek, hasonlóan a vércukorszint önellenőrzéshez.

A cukorbeteg gyermekeknél nagyon fontos a sportolás. Csökkenti az inzulinigényt, javítja az anyagcsere helyzetet, sikerélményhez, barátokhoz juttatja a gyermeket. Fontos, hogy legyenek olyan lehetőségek is, ahol hozzá hasonló gondokkal küzdő gyerekekkel találkoznak.

 

KÉSZÜLT MAGYARORSZÁG KORMÁNYA MEGBÍZÁSÁBÓL AZ EURÓPAI UNIÓ TÁMOGATÁSÁVAL.

Budapest,2020.05.19.

Scroll to Top