Az EFI és a Monorierdei Baba-mama klub kapcsolatáról

Kovacsik Judit mentálhigiénés szakember

pályázat

A baba-mama klubok működtetésének jelentősége a kisgyermeket nevelő szülők számára 

A Monorierdő Baba-mama Klub bemutatkozi

Az adás két részből áll, az első részben Kovacsik Judit mentálhigiénés szakember beszél általánosságban a baba-mama klubok működési, szakmai  lehetőségeiről, és eredményéről. A második részben Faragó Anita védőnő ismerteti a Monorierdőn a Baba-mama Klub megalakulásának körülményeit, valamint az eddigi működési tapasztalatokat.

Kovacsik Judit bevezető:

Folytatnánk az Monori Járás Egészségfejlesztési Irodával együttműködő szervezeteink bemutatását a Monorierdőn létrejött baba-mama klubbal.

2019 decemberében Monorierdőn is létrejött a Klub. E klub megalakulásáról és működéséről fogom kérdezni Faragó Anita védőnőt. Előtte azonban szeretném elmondani, miért is fontos szakmailag, és kisgyermeket nevelő szülők szempontjából, hogy létrejött ez a kezdeményezés

Cél az volt, hogy segítsük az édesanyákat gyermekgondozási, gyermeknevelési feladataik ellátásban, tartalmasabbá tegyük a kisgyermekekkel otthon töltött éveket.

Nézzük mit is nyújthat a baba-mama klub:

Először is a klub lehetőséget nyújt, a gyermekkel való közös játékra, a szülőtársakkal való kötetlen beszélgetésre. Több fontos elem is megvalósulhat itt, amely a kisgyermekek fejlődését szolgálja. Ilyen kapcsolatfelvétel, érdeklődés felkeltése, motiválás, ismeretadás, játékkezdeményezés, együtt játszás, szocializáció a kis gyermekeknek. 

A szülőknek:  kikapcsolódás, tapasztalatcsere, információ átadás, barátságok kialakítása az anyák számára. 

Számos résztvevő anyuka a klubot, a bölcsőde, óvoda „előszobájának” tekinti. Vannak visszajelzések arra vonatkozóan, hogy a klubban rendszeresen részt vevő gyermekek könnyen beilleszkednek a közösségbe.

Ezen felül lehetőség van, amennyiben a szülők igénylik előadásokat meghallgatni gyermeknevelési témakörben (pl. szobatisztaság, fegyelmezés, büntetés, dicséret, jutalmazás stb.).  A klub egyik funkciója lehet, hogy az előadások révén – amelyek a fejlődés-lélektanra épülnek- az édesanyák ismereteket, információkat kapjanak. Gyermekes szülőket érintő jelenségről, pl. ilyen a dac és hiszti korszak témaköre, vagy testvér féltékenység, amely izgalmas kérdéseket a gyermeknevelés kapcsán.

Legalább ilyen további fontos cél, hogy az anyukák egymásnak is átadják tapasztalataikat, ötleteiket. A klubban tehát az örömök és a nehézségek egyaránt megosztásra kerülnek.

Ne feledjük el, hogy egy ilyen klub segít megtörni a hétköznapok monotóniáját, ez lehet egy jó program, ahová el lehet menni.

Életmód és gyermeknevelési tanácsadás, problémák megbeszélése, készségfejlesztő játékok, kézműves foglalkozás képezhetik a klubnapok foglalkozásait, ahol baba és mama egyaránt jól érzik magukat.

Most pedig hallgassuk meg Faragó Anita védőnőt, aki bemutatja nekünk ezt a nagyon jó kezdeményezést.

A beszélgetés az alábbi kérdések alapján került felvételre.

Honnan jött az ötlet, vagy kinek az ötlete volt, hogy a Monorierdőn is szükség lenne egy baba-mama klubra?

Hogyan kezdtétek el szervezni, volt-e felmérés, vagy ti hogyan kapcsolódtatok be a szervezésbe?

Úgy tudom az Önkormányzat rögtön az ügy mellé állt, és igyekezett minden segítséget megadni a megvalósításhoz, valamint a működés megkezdéséhez.

Milyen segítséget kaptatok, eszközbeszerzésben, a feltételek megteremtésében?

Hány fővel indultatok, és milyen szakmai elképzelések fogalmazódtak meg bennetek a klub működésével kapcsolatosan? Gondolok itt arra, hogy klub működése, miben segítheti a kisgyermeket nevelő szülőket. Pl. problémák megbeszélése, új módszerek megismerése, tapasztalatok, ismeretek megosztása stb.

Hogyan fogadták a kismamák a klub működtetésének lehetőségét? Milyenek voltak a tapasztalatok?

Milyen volt a fogadtatás, település szinten? Úgy tudom, ha újra indulhat a klub az új rendelőben kap majd helyet.

Véleményed szerint a védőnői munkát mennyire tudja segíteni majd, ha a klub rendszeresen fog működni?

Tudom, hogy a covid miatt csak kevés találkozásra nyílt lehetőség, azért szeretném, ha néhány mondatban összefoglalnád a tapasztalataidat.

 

Készült Magyarország kormánya megbízásából az Európai Unió támogatásával.

Monor, 2020. szeptember 15.


Scroll to Top