Movember mozgalom

Egy hónap a férfi egészségért, még több egészségtudatos férfit!

Mit jelent a Movember elnevezés?

Ez egy világszerte megrendezésre kerülő kampány, amelynek a célja, hogy felhívja a férfiak figyelmét az egészségmegőrzés jelentőségére, és a megelőzést szolgáló szűrővizsgálatok fontosságára. Az angol moustache (bajusz) és November szavak összevonásából alakult ki.

A Movember Ausztráliából indult1999-ben, ami rövid idő alatt világszintű kampánnyá fejlődött. A mozgalomhoz csatlakozók november hó folyamán bajuszt növesztenek ezzel próbálják felhívni a figyelmet a férfiak egészségének fontosságára.

A férfiak ritkábban keresik fel az orvosokat, és szűrővizsgálatokra is ritkábban járnak, hajlamosak elbagatellizálni a tüneteiket, és csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már komolyabb tüneteik vagy fájdalmaik vannak, ez pedig akár előrehaladottabb stádiumát is jelentheti egy betegségnek.  A Movember mozgalom olyan betegségre hívja fel a figyelmet, melyek rendkívül gyakoriak a férfiak körében, ugyanakkor rendszeres szűrővizsgálatokkal időben jól felismerhetők, diagnosztizálhatók, és jó eséllyel gyógyíthatók, kezelhetők. Kiemelten foglalkozik a kampány a prosztata rák, hererák, valamint a depresszió korai felismerésével és a hatékony kezelésével. 

Milyen szűrővizsgálatok javasoltak a férfiak számára?

 A prosztata daganat korai stádiumban jól felismerhető, nagyon jó eséllyel gyógyítható, és legtöbb esetben egy egyszerű vérvétellel is kimutatható. Első lépésként javasolt felkeresni urológiai szakrendelést, ahol a szakorvos fizikális vizsgálattal ellenőrzi a prosztatát.

Ezen kívül vérvétel is ajánlott, amiből PSA teszttel kimutatható a veszélyeztetettség. A PSA (prosztata specifikus antigén) egy olyan fehérje, mely kizárólag a prosztatában termelődik, emelkedett szintje utal prosztata megnagyobbodásra vagy daganatra.  A prosztata szűrővizsgálaton való részvétel, különösen az 50 év felettieknek ajánlott részt venni, hogy idejében felismerhető és kezelhető legyen a betegség.

A hererák megelőzése esetén nagyon fontos szerepe lehet a here-önvizsgálatának. Rendellenességre utalhatnak az esetleges csomók, kidudorodások, megkeményedések. Ilyenek esetén célszerű minél előbb orvoshoz fordulni.A kezdetben tünetmentes hererák rendszeres szűrővizsgálattal időben felfedezhető és a korán diagnosztizált betegség jó eséllyel gyógyítható is.

Végezetül szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy az egészséges életmóddal a férfiegészség is jobban megőrizhető!

Ennek érdekében ajánlott naponta legalább félórás sportolás, idősebb korban legalább sétálás.

Fontos az egészséges étkezés, a halak és baromfihús előnyben részesítése.

A kalóriabevitel csökkentése, a rostban gazdag ételek, a sok zöldség- és gyümölcs fogyasztása, vitaminpótlás.

A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, a túlzott koffeinfogyasztás kerülése, valamint a mértékletes alkoholfogyasztás. 

Csatlakozz Te is a Movember mozgalomhoz!

Forrás:https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/ferfibajok/prosztatarak-szures-ezert-vesse-jobban-az-eszebe-mint-a-neje-szuletesnapjat/rbq43bg

Scroll to Top