Műanyagok az élelmiszereinkben

Terítéken az egészség!

A műanyag sajnos mindenhol ott van, a vízben, földben, a bomlás, komposztálódás helyett aprózódnak, egészen a mikromilliméteres méretig. Így megjelennek a növényeken, állatokon keresztül az egész táplálékláncban.

Az emberi szervezetre gyakorolt hatásukat még vizsgálják, hiszen csak az utóbbi 1-2 évtizedben lett globális probléma a műanyaghulladékok (hulladékkezelés) kérdése.

Az eddig leginkább vizsgált terület a víz (ivóvíz, édesvizek, óceánok, szennyvíz, stb.), sajnos magyarországi folyók vízmintáiban is találtak mikroműanyagot. A csomagolt, palackozott vizek általában több műanyagrészecskét tartalmazhatnak, mint a csapvizek, de itt elég sok a lehetséges változó. Erre vonatkozóan egyelőre egységes tudományos álláspont még nincs, mert kevés az adat, (számos vizsgálat zajlik jelenleg is).

Szintén probléma hosszútávon a műanyagcsomagolásból kioldódó kémiai anyagok (pl. biszfenol-A, ftalátok) jelenléte.

Amit tehetünk: vásárláskor részesítsük előnyben a papír vagy üveg/fémcsomagolású élelmiszereket, sajnos jelenleg nem tudjuk teljesen kikerülni a műanyagcsomagolást (csak csökkenteni). Hőhatásra nagyobb mennyiségben oldódhatnak ki kémiai anyagok, ezért a főtt ételeinket ne műanyagdobozban tároljuk, vagy legalább ne forrón tegyük az ételt a dobozba!

Műanyagpalackot ne hagyjunk a napon, vagy hőforrás (pl. tűzhely, fűtőtest) közelében.

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Scroll to Top