Néhány gondolat a cukorbetegségről

A cukorbetegség két nagy csoportja ismert, így beszélhetünk az 1-es és 2-es típusba tartozó betegekről, illetve a terhességi diabéteszt is megemlíthetjük, ez azonban a szülést követően legtöbbször magától is rendeződik. 

A szőlőcukor (glükóz) egy egyszerű cukormolekula, amelyből a sejtjeink az energiát nyerik.  Az emésztés során a szénhidrát egyszerű cukrokra bomlik, majd a bélfalon keresztül a véráramba kerül. Sejtjeink a vérből veszik fel a szükséges cukrot, ehhez viszont inzulinra van szükségük. Az inzulint a hasnyálmirigy Langerhans szigeteinek (többféle sejtet tartalmazó jellegzetes sejtcsoportok) béta sejtjei termelik.

A vér cukorszintje viszonylag szűk határok között változik. (Az éhomi vércukorszint egészséges embernél 3,9 – 5,6 mmol/liter között van.)

Amikor a vércukorszint emelkedik, a májsejtek felveszik a vérből a cukrot és glikogén formájában raktározzák. Amikor csökken a vércukorszint, a máj mobilizálja a glikogén készletét, és glükóz formájában a vérbe juttatja. 

Cukorbetegség esetén ez a szabályozás teljesen felborul, és extrém mértékben megnőhet a vér cukorszintje.  A magas, főképpen ingadozó vércukorszint negatív hatással van a szervezetre, károsítja az érfalat, a szövetek állapotát, rontja a szervi működést.

A kétféle cukorbetegség sok mindenben eltér egymástól. Az 1-es típusú cukorbetegség általában gyermekkorban jelentkezik, de ettől függetlenül az életünk során bármikor kialakulhat. Ez egy autoimmun folyamat, mely során   hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei fokozatosan elpusztulnak, egyre kevesebb az lesz az inzulin termelés. Jellemző tünete a magas vércukorszint miatt a folyamatos szomjúság, a gyakori vizeletürítés, fogyás, fáradtság, inzulinpótlás nélkül, akár a beteg halálához is vezethet.

A 2-es típusú cukorbetegséget a helytelen életmód váltja ki, de nem kizárt a genetikai alapja sem, mert megfigyelhető a családi halmozódás is. Régebben kizárólag idősebb korban jelentkezett, sajnos a nem megfelelő életmód, a rossz táplálkozási szokások, a mozgáshiány, miatt egyre fiatalabb korban, és egyre gyakrabban találkozhatunk ezzel a betegséggel. A gyermekkori elhízás miatt napjainkban már gyerekeknél is kialakulhat a betegség.

Sajnos, a magas vércukorszint erősen károsítja a szervezetet. Nagyon súlyos szövődmények kialakulásához vezethet, így az egészséges életmód az ellenőrzött táplálkozást, mozgás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Fontos az is, hogy időnként mindenki az éhomi vércukor szintjét ellenőriztesse, főleg, ha a családjában előfordult már diabetes beteg. 

Akik sokkal többet szeretnének tudni erről a betegségről, ajánlom figyelmükbe a MACOSZ (Magyarországi Cukorbetegek Országos Szövetsége) tájékoztató kiadványát, mely az alábbi oldalon érhető el.

https://rb.gy/dmhzci

Scroll to Top