Néhány gondolat a stresszevésről!

Május 22-n volt az elhízás világnapja, maradjunk még egy kicsit a témánál.

Az  egészséges táplálkozás alapelvei mellett nem árt ha, egy kevesebbet emlegetett területtel is foglalkozunk, a téma lelki pedig a tényezőn alapuló megközelítése az elhízásnak: ez  a stresszevést.

Valószínűleg mindenkivel megesett már, hogy amikor fáradt volt vagy épp rosszkedvű, a hűtőben lévő „boldogsághormonokhoz” fordult vigaszért. Ha ez csak néha-néha fordul elő, nincs is vele semmi baj. A gond ott kezdődik, mikor ez egy rendszeres megküzdési mechanizmussá válik, és esetlegesen elhízáshoz vezet.

Miért akarok enni, ha stresszes vagyok?
Stressz, szorongás vagy aggódás során egy kortizol nevű hormont termel a szervezet. Ennek következtében megnő az étvágyunk, és jobban kívánjuk a sós, édes, zsíros ételeket (köszi agy, nem könnyíted meg a dolgunkat  ). Pedig nem az éhes gyomrunk üzen, hanem így próbál felkészülni a szervezetünk egy közelgő potenciális veszélyre. 

Forrás: Semmelweis Egészségfejlesztési Központ

Scroll to Top