Néhány gondolat az alkoholfogyasztásról!

Itt a jó idő, a fesztiválszezon, a nyári bulik és koncertek alkalmával sokszor elkerülhetetlen az alkohollal való találkozás.

Senki nem várja el, hogy soha ne igyál egy korty alkoholt se, azonban van néhány dolog, amit tudnod kell és néhány tippet is adok, hogy mit tudsz tenni alkoholfogyasztás előtt-után-közben, hogy minimalizáld a káros hatásokat, elkerüld a másnaposságot és minél hamarabb visszarázódj az energikus, sportos mindennapokba. 

  • A hidratálás italozás közben is elsődleges fontosságú. 1 ital után 1 pohár víz.
  • Az este elején válassz ki egyfajta alkoholt és végig ragaszkodj hozzá! A különböző típusú alkoholok keverése kritikus lehet a gyomor számára.
  • Felejtsd el a dohányzást! Az alkohol és a cigi kombinációja felerősíti a másnapi rosszullétet.
  • Ne hagyd őrizetlenül az italodat! Biztos ezerszer hallottad már ezt szülőktől, rokonoktól, de jobb, ha megfogadod, mert visszavonhatatlan következményei lehetnek, ha bármi belekerül. És ez nem is fordul elő olyan ritkán, mint ahogy gondolnád…
  • Alkoholfogyasztásnál fő a mértékletesség. Persze vannak, akik önszántukból teljesen megvonják maguktól, hiszen ez is okozhat komoly függőséget, de ha nem léped túl az WHO által meghatározott, mennyiséget, valamint ismered a saját határaidat, akkor már sokat teszel önmagadért. Erről a mennyiségről bővebben a honlapunkon olvashatsz (https://semmelweis.hu/egeszs…/elvitelre/alkoholfogyasztas/). 

Van azonban egy korosztály, aminek tagjai próbálgatják, alakítják a határaikat – mind átéltük ezt a tinikorszakot –, ezért nekik most kell nagyon figyelniük arra, hogy ne okozzanak maguknak maradandó kárt. Mindenkire igaz, hogy ha rendszeresen sokat iszik, rövidebb ideig élhet, de nem véletlen a 18-as korlátozás, ugyanis a fiatalabbak fejlődő agyában súlyos károkat, akár bizonyos szellemi képességek zavarát vagy hiányát is okozhatja a rendszeres ivászat. Tehát egy kamasznál nem maga az ivás vagy a berúgás, esetleg alkoholistává válás a legfőbb veszély, hanem a végleges, vissza nem fordítható károk, amelyeket ezzel az agyfejlődésében okoz. És bár hivatalosan hozzá sem jutnak az italhoz, így vagy úgy mégis előbb-utóbb megoldják, hogy kipróbálhassák, leginkább a közösség motivációja miatt.

Az alkohol rendkívül káros a fejlődő szervezetre (is), mégis a közösség hatására, nem kevesen bólintanak rá a fogyasztására (ez az úgynevezett szociális motiváció). Ha te is ebbe a csoportba tartozol, érdemes tudatosítanod magadban, hogy igenis mondhatsz nemet (szülőként pedig szükséges megtanítanod erre gyermekedet is, hiszen nem csak az alkoholfogyasztás kapcsán jön majd jól neki ez a képesség). Persze egy egyszerű, akár többször is elismételt, határozott ,,Nem.” sokszor nem elég, úgyhogy ilyenkor lehet alkalmazni például a humort (,,Köszi, de vigyázok az agysejtjeimre.”) vagy egy kis füllentést is (,,Épp gyógyszert szedek.”).

Forrás: Semmelweis Egészségfejlesztési Központ

Scroll to Top