November 14-én lesz a Diabétesz Világnapja!

A világ több mint 130 országában minden év november 14-én ünneplik a Nemzetközi Diabétesz Világnapot, mivel ezen a napon született Frederick Banting, aki 1921-ben felfedezte az inzulint. Sajnos napjainkban világszerte a XXI. század egyik legnagyobb népegészségügyi problémája vált a cukorbetegség, becslések szerint 2030-ra akár a félmilliárdot is elérheti a diabéteszesek száma. Egy 2019-es adat szerint Magyarországon közel 1 millió felnőtt és több mint 5 ezer gyermek élt cukorbetegséggel, ez egy nagyon magas szám, és megdöbbentő adat, mert ez közel a lakosság 10%.

A Diabétesz Világnap az az alkalom, amikor fel kell hívni a figyelmet erre a jelentős népegészségügyi problémára. Ugyanakkor cél, a megelőzés segítése, a diabétesszel élők és hozzátartozóik edukációjának támogatása, ugyanis életmódváltással, megfelelő táplálkozással és kezeléssel ez a betegség jól kontrollálható.

Így ezen a héten szeretnénk minél több, a betegséggel kapcsolatos információt eljuttatni a diabétesszel élők, hozzátartozóik és az érdeklődők felé. Az évek óta tartó különböző figyelemfelhívó kampányok, és a média bevonásának hatására a lakosság egyre inkább tisztában van azzal, hogy ez a betegség valós probléma, tehát a megelőzés terén mindenkinek van tennivalója azzal, hogy megfelelő minőségű életet él, odafigyel a helyes táplálkozásra, a rendszeres mozgásra és a megfelelő életvitelre az egészsége érdekében. Ezért ezen a héten fontosnak tartjuk, hogy az eddigi munkánkat felhasználva, minél több információt jutassunk el Önökhöz,  és felhívjuk  a figyelmet a cukorbetegség megelőzésének fontosságára.

Scroll to Top