Október 16. az élelmezés világnapja!

Az ENSZ 1979-ban az élelmezés világnapjává október 16-ét az élelmezés világnapjává  nyilvánította. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet az éhezés felszámolásának fontosságára, és hogy összefogásra biztassa a világ országait. A világnap bevezetése óta eltelt években az éhínség elleni küzdelemben jelentős előre lépések történtek.  jelentős eredményeket tudott elérni az éhínséggel szembeni küzdelemben. Bár a Föld lakossága csaknem megduplázódott, azonban az alultáplált emberek arányát sikerült leszorítani a felére.

Terítéken az egészség!

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ajánlásával

1 darab tojás körülbelül annyi energiát (68 kilokalória) tartalmaz mint 1 dl 2,8%-os tej , és 3 dobókocka nagyságú trappista sajtnak megfelelő fehérje (5,4 g) van benne. Vitaminok közül A-, D-,B-vitaminokat, ásványi anyagok közül káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, foszfort, rezet, cinket tartalmaz.

Az OKOSTÁNYÉR szerint 1 adag teljes értékű fehérjeforrásnak 1 tojás felel meg, de heti 2-6 darabot is fogyaszthatsz, az ételkészítéshez felhasznált tojások mennyiségét is figyelembe véve. Számos étel készülhet belőle, a teljesség igénye nélkül lehet főtt-, buggyantott-, habart-, tükör-, töltött-, csőbensült-, kaszinótojás, sütheted sonkán, virslin, része lehet a salátának, stefánia vagdaltnak és számos más ételnek.

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Scroll to Top