Október a látás hónapja!

Törődjünk többet szemünk egészségével!

Kedves EFI Követők!

A látás hónapja 2023-ban is, mind minden évben októberre esik. Ilyenkor a szaküzletek általában kedvezményekkel és akciókkal készülnek. Ez jó alkalom arra, hogy mindenki többet foglalkozzon szeme egészségével, a látásromlás megelőzésével.

Ha igazán szeretnénk megérteni, hogy miért is olyan fontos érzékszerv a szemünk, és miért az egyik legfontosabb képességünk a látás, akkor bátran menjünk el egy „láthatatlan kiállításra”, vagy ha ehhez túlságosan zsúfolt a naptárunk, akkor otthon is próbát tehetünk lekapcsolt lámpákkal és hézagmentesen letakart szemekkel (természetesen odafigyelve a biztonsági szempontokra is).

A szemünk egy elképesztően érzékeny műszer, aminek működési zavarai különböző fokú látásromláshoz, részleges vagy teljes vaksághoz is vezethetnek, ezért jól tesszük, ha tudatosan figyelünk és észrevesszük azokat a jeleket, amelyek a szemünk egészségével kapcsolatos problémákat jelezhetik. A látás minőségének romlása ugyanis komoly frusztráció forrását jelentheti, és erősen rontja az életminőségünket, hiszen hatással van a tanulásra, a munkavégzésre, a szociális kapcsolatainkra és az önellátásunkra is.

Forrás: Semmelweis Egészségfejlesztési Központ

Scroll to Top