Perifériás artériás és vénás érbetegségek

Pozbai-Kuti Ildikó gyógytornász

pályázat

Perifériás artériás és vénás érbetegségek

Az artériás keringés nem megfelelő működése az érszűkület. Leggyakoribb oka az érelmeszesedés talaján kialakuló, hirtelen elzáródást okozó thromboembolia. A betegség kialakulására hajlamosít az álló munka, az elhízás, a mozgásszegény életmód, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, túlzott alkoholfogyasztás, magas vérzsír szint, magas húgysav szint, valamint a dohányzás.

Az előbb elmondottakon kívül, a stressznek is nagy szerepe van az artériás érbetegségek kialakulása szempontjából, mert bizonyos stresszhormonok, mint az adrenalin és a noradrenalin szűkítik a perifériás ereket. Ezáltal az erek több vért tudnak juttatni az életfontosságú szervekhez. Ez az ősi menekülési ösztön.

Hirtelen jelentkező fájdalommal jár, a végtag elfehéredik a fájdalom területén és ott artériás pulzus nem tapintható. Nagyobb ér elzáródása esetén mindenképpen műtéti megoldás jön szóba, kisebb erek esetén konzervatív kezelést alkalmaznak, pl. gyógytorna.

Funkcionális szempontból négy stádiumra osztható a betegség:

 1. Kompenzált érszűkület: Hideg végtag fájdalom nélkül. Az érkárosodás már kimutatható, de a betegnek nincs különösebb panasza. Fontos     a megfelelő életmód kialakítása rendszeres testmozgással, a             rizikótényezők kiszűrésével, az alapbetegségek gondozásával. Az artériás áramlás fenntartása különböző mozgásformákkal pl. gyaloglás, kerékpározás, úszás, kocogás.            
 2. Járásra, terhelésre jelentkező fájdalom az ún. “kirakat-tünet”. Séta közben többször meg kell állni a betegnek az utcán, de ez pihenésre elmúlik (claudicatio intermittens). Napi minimum félórás, ütemes mozgásterápiával, az intervallum tréninggel javítjuk a keringés. A meglévő collateralis pályák megnyílnak, valamint újak is keletkeznek. Az értornát az elzáródástól vagy szűkülettől távolabb lévő izomcsoportokra kell koncentráljuk. Először megállapítjuk az elzáródás helyét, majd annak megfelelően célzott gyakorlatokat alkalmazunk. Speciális gyakorlatok hatására a végtagokban az artériás beáramlás fokozódik, a szövetek oxigénhiánya csökken.                    
 3. Ez a nyugalmi fájdalom stádiuma. Ebben a szakaszban a keringés fenntartása és fokozása kerül célkeresztbe. A tornának nem szabad megterhelnie a végtag keringését. A mozgásterápia izometriás, testhelyzet változtatási és légzőgyakorlatokkal dolgozik. Az ép végtag mozgásai a konszenzuális hatás révén serkentik a másik láb keringését is. Az érszűkületes végtag Ratschow körzései (hanyattfekvésben magasan a levegőbe emelt lábbal bokakörzés) légzés mellkasi szívóhatása segít kiüríteni a vénákat. Néhány perc után felül a páciens, lelógatott lábbal a lábujjakkal bekarmol és ezt néhányszor megismétli. A vénák megtelnek vérrel, a láb színe rendeződik. Majd ismét felveszi a fekvő helyzetet és újra elvégzi a felemelt lábbal történő          körzéseket. Amikor a lába ismét elfehéredik, az erek kiürülnek.    A két helyzet megfelelő módon végzett váltakozása edzi az ereket, javítja a szövetek oxigenizációját.
 1. Elszíneződés, gangréna, fekélyek

Ebben a stádiumban nem tornáztatunk, hanem nyugalomba helyezzük a beteget. Száraz elszíneződés esetén kötőszöveti masszázs lehet eredményes, mert ez reflexes úton tágítja az ereket. Nedvedző gangréna esetén mindenképpen sebészeti kontroll ajánlott. A legrosszabb esetekben amputáció is szóba jöhet. Az amputáció utáni rehabilitáció fő szempontjai az önellátási képesség visszaszerzése, a lehető legjobb életminőség biztosítása, a társadalomba való visszailleszkedés.

Kezelése belgyógyász, illetve angiológus szakorvos vezetésével történik. Értágító gyógyszerekkel vagy kúraszerűen alkalmazott infúzió adásával jó eredményeket érhetünk el. Mindezek mellett életmód változtatására is szükség van, továbbá a rizikótényezők csökkentésére. pl. dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás elhagyása, a diabetes helyes kezelése, vérzsír- és húgysavszint csökkentése. Dietetikus és mozgásterapeuta szakember bevonásával történjen a kezelés. A már kialakult elváltozások nem gyógyíthatóak, de a rosszabbodást meg lehet előzni.

 

Az életkor előrehaladásával a vénás érbetegségek előfordulási gyakorisága is jelentősen megnő.

 Oka elsősorban a mozgásszegény életmód, és a légzésfunkció romlása. A vénás visszaáramlást az izmok gyengesége, a nagy vénákban működő billentyűk elégtelensége is nehezíti. A kötőszöveti rendszer meggyengül és már nem képes megtartani a vénákat. Ezen kívül örökletes tényezők, ülő és állófoglalkozás, túlsúly is okolható az állapot kialakulásáért.

A vénák általában az izmok között haladnak, kivéve a felületi vénákat. Inaktivitás esetén a az izmok pumpafunkciója hiányzik. Ez vezet a nem megfelelő vérkeringéshez. Helyes légzéssel, a gravitáció kikapcsolásával, a lábszárizmok mozgásaival a vénás visszaáramlást serkenthetjük, minek következtében javul a vérkeringés.

A gyakorlatokat a gravitáció kikapcsolásával, fekvő helyzetben végezzük. A lábak a fejnél magasabban helyezkednek el. Ebben a helyzetben csökken a hasűri nyomás, ami az alsó végtag vénáinak kiürítésére kedvezően hat, a kipréselt vér könnyebben jut el a szív felé.

A vénák kiürítésekor az izmok összehúzódása szívó hatást fejt ki. Az izom összehúzódik, a mélyvénák összenyomódnak, kiürülnek, majd az izom ellazulásakor alatt a kiürült vénák szívóhatására a periférián elhelyezkedő visszerekben lévő vér a mélyvénákba áramlik.

Ezt a szívó hatást még tovább fokozódik légzőgyakorlatokkal, hasi légzéssel

Életmód tanácsadás a vénás keringési betegségben szenvedő betegeknek

 1. Kerüljük a hosszas ülést! Ha mégis kénytelenek vagyunk sokat ülni, pl. ülő foglalkozás esetén közben álljunk fel és mozgassuk meg végtagjainkat!
 2. Álló foglalkozás esetén, vagy hosszadalmas álláskor helyezzük a testsúlyt az egyik illetve másik lábunkra.          
 3. Hordjunk kompressziós gumiharisnyát vagy használjunk fáslit;            
 4. Tartsuk meg ideális súlyunkat!            
 5. A víz hidrosztatikai nyomása jótékony hatású az erekre kompressziós hatása miatt.          
 6. Forró fürdő és szauna kerülendő!          
 7. Táplálkozzunk egészségesen és éljünk egészséges életet!

Mindenkinek fájdalommentes napokat, jó egészséget kívánok!

Készült Magyarország Kormánya megbízásából, az Európai Unió támogatásával.

 

Budapest,2020.05.15.

Scroll to Top