Pollenallergia

Kedves Olvasóink,

☀️Javában benne vagyunk a tavaszban, élvezzük a jó időt, a zöldülő természetet, azonban a pollenallergiában szenvedőknek nem felhőtlen ez az időszak. Ugyan is a mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenszórása már februárban tetőzött, de a hirtelen jött tavaszi időjárás miatt ezen növények virágpora továbbra is nagy mennyiségben van jelen a levegőben.

?Sajnos a legnehezebb hónap az április. Ugyan is ilyenkor országosan magas szintet is elérheti a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja. 

A nyárfa virágporának koncentrációja az ország középső és déli régióiban a magas szintet is elérheti. A kőris, a szil, a juhar és a fűz pollenkoncentrációja pedig az alacsony-közepes tartományban alakul.

?Az NNK közlése szerint a tavaszi pollenszezon csúcsidőszaka is áprilisra várható. Ekkor már a nyír pollenszórása is tetőzhet. Emellett a platán, a tölgy, a bükk, a fenyőfélék, illetve a pázsitfűfélék pollenje is okozhat tüneteket.

Mit tehetünk?
?A pollenallergiás betegeknek ebben az időszakban különösen figyelniük kell a panaszok kialakulásának megelőzésére, illetve a már megjelent tünetek enyhítésére.
?Az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében az NNK azt javasolja, hogy az érintettek lehetőleg még most keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása miatt.
☝️Érdemes továbbá a pollenallergiában szenvedőknek a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) naponta frissülő polleninformációs szolgáltatását is követni.

https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/allergia/

Scroll to Top