Polleninformációk!

Kezdetét vette a 2023-as parlagfűszezon, és az erősen allergén növény virágpora máris közepesen magas mennyiségben van jelen a levegőben. Ezenkívül a csalán- és kenderfélék pollenje is okozhat kellemetlen perceket az allergiásoknak. A naponta frissülő pollennaptár adatai szerint a szezonja  parlagfű pollenkoncentrációja országosan közepes szinten alakul, de helyenként a magas tartományt is elérheti. Közben a virágzásuk csúcsidőszakán túljutott csalánfélék virágporának mennyisége még mindig eléri a tüneteket okozó közepes szintet, illetve hasonló koncentrációban van jelen a levegőben a kenderfélék pollenje is.

A tájékoztatás szerint a pollenterhelés a következő napokban várhatóan erősödik majd. A már említett allergének mellett a pázsitfű- és libatopfélék, az üröm, az útifű, a lórom, az ernyősvirágzatúak, a gyékény, a sás, a hárs, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenszemei is okozhatnak kellemetlen napokat az allergiásoknak – bár ezek most csupán csekély mennyiségben keringenek a levegőben.

A pollenhelyzet nyomon követhetik a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) polleninformáció oldalán

https://www.nnk.gov.hu/index.php/kozegeszsegugyi-laboratoriumi-foosztaly/256-kornyezetegeszsegugyi-laboratoriumi-osztaly/levegohigienes-laboratorium/lakossagi-tajekoztato-tartalmak/polleninformaciok-megjelenitese/1237-napi-pollenjelentes

Scroll to Top