Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Rummikub Monorierdőn!

2022.02.10. @ 5:00 du. - 6:00 du.

rummikub monorierdőn

Miért is legyen rummikub-unk?

Néhány héttel ezelőtt egy számomra is új kezdeményezésbe botlottam Monorierdőn, még pedig a „Rummikub-ba” Fogalmam sem volt, mi az, így utána néztem, és a következőket tudtam meg róla. „A Rummikub társasjáték a rablórömi játékhoz hasonlóan nagy logikai és kombinatív készséget igénylő játék. A világ minden országában népszerű, mert soha nem ismételi önmagát, minden forduló más és más.” Nos, tehát ezzel az érdekes játékkal üti agyon az időt Monorierdőn, nyugdíjasok egy kis csoportja.

Miért fontos, hogy mi is beszéljünk erről?

Sajnálatosan az öregedés folyamatával, a memória, az elsajátítás, a tanulás, az alkalmazkodás képessége csökken.  Az idő könyörtelen „vasfoga” nem csak az ízületeket, szerveinket, és az egészséget kezdi ki, hanem a szellemi képességeket is. Jó hír viszont, hogy a szellemi leépülés lassítható, mert sokat számít az egészséges életmód. Az időskori egészség fenntartásához elengedhetetlenül fontos a rendszeres testmozgás, a helyes táplálkozás. Esetleg bizonyos táplálék kiegészítőknek is lehet jótékony hatása, vagy esetleg a gyógyszeres kezelés is csökkentheti a szellemi leépülés, a demencia kialakulásának esélyeit.

A szakemberek véleménye alapján a megoldás kulcsa mindenki kezében ott van. Ez pedig a rendszeres testmozgás mellett a szellemi kihívások keresése. Nos az agyunk tornáztatásához, az elme fitten tartásához nyújt kiváló alkalmat ez a társasjáték, hiszen úgy tűnik ennek segítségével megdolgoztathatjuk az elménket, a memóriánkat, logikai készségeinket. Mindez jótékonyan hat az idegsejtek közötti kapcsolatra, tehát ez a fajta rendszeres kihívás a szellemi frissesség megőrzésének egy nagyon hatékony eszköze lehet az idősödés folyamatában.  Még egy fontos eleme is van ennek a közös játéknak, ugyan is általa, emberek között lehetünk, közösségben lehetünk, és ott nemcsak szeretetet kapunk, de élmények érnek bennünket, dolgozik az agyunk, és élünk.

Az önszerveződő kis közösségről és a játékról többet is megtudhatnak a Szabó Adéllal folytatott beszélgetésünkből. Remélem, sikerül felkeltenünk az érdeklődésüket és kedvet kapnak hasonló, a szellemi frissesség megőrzését elősegítő játékok megismeréséhez.

Részletek

Dátum:
2022.02.10.
Időpont:
5:00 du. - 6:00 du.

Helyszín

Facebook videó

Szervező

Kovacsik Judit mentálhigiénés szakember
Scroll to Top