Serdülő- és fiatalkori gerincbetegségek, gerincferdülés, tartási rendellenességek

Kuti Ildikó gyógytornász

pályázat

Rendszeres gyógytorna konzultáció

  1. hét 2020. május 7.

Pozbai-Kuti Ildikó gyógytornász

Serdülő- és fiatalkori gerincbetegségek, gerincferdülés, tartási rendellenességek

A gerincfájdalom többnyire nem elkerülhetetlen betegség, hanem sok esetben a helytelen tartás, mozgás és életmód miatt bekövetkezett testi elváltozások tünete.

Nagyon fontos szerepe van a korai, leginkább óvodáskorban kezdett prevenciónak. A már kialakult elváltozásokat sokszor csak enyhíteni tudjuk, esetleg a folyamatot lassítani, a teljes egészséget visszanyerni soha nem tudjuk, ha már masszív mozgásszervi változások jönnek létre.

A mozgásszegény életmód következtében gyengül a gerinc és a medencetájék izomzata (ezekkel együtt természetesen a többi izomé is), a csigolyákat a meggyengült izomzat nem tudja megfelelően stabil helyzetben tartani.

Észre kell vennünk az egészséges életmód, a mozgás, a helyes táplálkozás, az alvással töltött megfelelő idő és a testi és lelki egészség megőrzése közötti összefüggést. Ha mindezeket betartjuk, számos más betegség kialakulása mellett a gerincbetegségeket is el tudjuk kerülni, melyek súlyos testi, mentális társadalmi és gazdasági következményekkel járnak.

A gerincbetegségek szoros összefüggésbe hozhatók a mozgásszegény, többnyire ülő életmóddal, a helytelen magas kalóriatartalmú táplálkozással, melynek következtében a csökkenő fizikai aktivitás mellett túlsúly alakul ki. Mindezek mellet a stressz is jó táptalaj a degeneratív elváltozások létrejöttéhez.

Emellett természetesen számos egyéb okra is visszavezethetőek a gerincbetegségek, mint pl. genetika, veleszületett gerincbetegségek, fizikai túlterhelés. A kritikus tényezők kiiktatásával a folyamat nem szükségszerűen alakul ki.

Magyarország felnőtt lakossága mintegy 80%-a küzd gerincbántalmakkal.  A középkorú felnőttek legtöbbet a visszatérő gerincpanaszok miatt tartózkodnak betegállományban. Ez gyakori, évente több hét vagy hónap betegellátást jelent.

Az egészséges gerinc hátulnézetből egyenes. A gerincferdülés a gerinc kóros, oldalirányú elgörbülését jelenti. Oka lehet az elfordult, lebillent medence, megrövidült alsó végtag. A csigolyák közötti porckorongok terhelése egyenetlen lesz, az egyik oldalon nagyobb lesz a nyomás, mint a másikon. A hátizmok nem megfelelő működése miatt porckopás, izomfájdalom alakul ki. Leggyakoribb az ismeretlen eredetű scoliosis, melynek pontos kiváltó okát nem ismerjük. Ez az összes eset mintegy 80%-a. Általában gyors testi növekedés időszakában jelentkezik, 7-9, ill. 12-15 éves életkorban. A gerinc oldalirányú elgörbülését a csigolyák tengelyük körüli elcsavarodása kíséri. Ez a háti szakaszon bordapúp, az ágyéki szakaszon a gerinc melletti elődomborodás kialakulásához vezet. Ritka a veleszületett scoliosis, mely a csigolyatest, csigolyaívek hibás fejlődése miatt alakul ki. A gerincferdülés előrehaladtával a torziós folyamatok romlása miatt csökken a mellkas térfogata, a tüdő légző felülete, ennek következtében romlik a vérkeringése, a szív munkája nagyobb lesz. A tüdő károsodása után kialakul a szívelégtelenség állapota. A beteg nem bírja a fizikai terhelést, elveszíti munkavégző képességét. Mindezek mellett felgyorsulnak a gerinc kopásos elváltozásai, súlyos deformitások is kialakulnak.

Ha oldalról nézzük a gerincet, akkor az egészséges gerincen is görbületeket tudunk megkülönböztetni. A nyakon, a háton, az ágyékon és a keresztcsonton. Rossz testtartásról akkor beszélünk, amikor ezek az ívek ellaposodnak, vagy éppen fokozottabbá válnak. Ezek oka legtöbbször a gyenge hátizom (megint megemlíteném a mozgásszegény életmódot és a kényelmi eszközök széleskörű elterjedését). Korai kezeléssel jó eredményt érhetünk el. Ha pedig nem kellő intenzitással, vagy nem elég korán kezdjük a kezelést gerincbetegség alakul ki.

Serdülőkorban sok fiatalnál megfigyelhetjük, hogy görbe a háta. A Scheuermann betegség már a kezdeti fázisban komoly fájdalmat okoz. A serdülőkor kezdetén alakul ki és a 20. életév körül fejeződik be.  A csigolyák széle károsodik. Korai kezeléssel jó eredmények születhetnek, amennyiben nem kezelik ék alakú csigolyák alakulnak ki, ez már egy rögzült helyzet. Ekkor már nem tud kiegyenesedni a hát. A betegség egy, vagy több szegmentumot is érinthet.

Fiatal korban kialakuló gyulladásos betegségek is okozhatnak később gerincproblémákat. Ezek kiváltó okait pontosan nem ismerik ezért a megelőzésre nincs mód. A háttérben sokszor genetikai okokat, autoimmun betegséget lehet felfedezni. Ezek szerencsére ritka betegségek, azonban mindig szakorvos kezelését igénylik, mert legtöbbjük rendszerbetegség, illetve több szervet is érint.

A kopásos vagy degeneratív  megbetegedések a gerincbetegségek legnagyobb részét  képezik. A porckorongok víztartalma már fiatal korban csökkenni kezd, így azok veszítenek rugalmasságukból. A csigolya közti rések kisebbek lesznek. A gerinc azonban csak rövid ideig képes ellensúlyozni ezt a megváltozott terhelést. Ezután jelentkeznek a fájdalmak. A porckorong rugalmassága folytán lengéscsillapító hatású, védi a csigolyát. Az  ízületet stabilizáló szalagok, izmok, izületi tok nyomás alá kerül. A csigolya csontos csatornája beszűkül, az erek és idegek érintettsége különböző tüneteket okoz. A szervezet védekező módba kapcsol, bizonyos izmok megrövidülnek, túlfeszülnek, rossz lesz a keringés és ez a panaszok erősödését okozza. 

Porckorongsérvről (vagy gerincsérvről) akkor beszélünk, ha rugalmas porckorong elmozdul a helyéről, kiboltosul a mögötte lévő csatorna felé. Attól függően, hogy a kiboltosuló vagy sérvesedő porckorong milyen képleteket nyom, változó, de általában igen kellemetlen tünetek, zsibbadás, fájdalom alakul ki. Kiváltó oka leggyakrabban a szokatlan mozgások, hirtelen mozdulatok, vagy megerőltető fizikai megterhelés.

A gerincdeformitások és fájdalmak kialakulása esetén elsődleges fontosságú a korai felismerés. Kifejezettebb deformitás konzervatív kezelést igényel pl. gyógytorna, úszás vagy fűző viselése. Amennyiben konzervatív kezelés már nem jöhet szóba, vagy nem sikerült a rosszabbodást megállítani, valamint a gerincdeformitás olyan fokot ért el, hogy a beteg hátralévő teljes életében állapotromlás várható, műtét is szóba jön.

Mind a gerincferdülés, mind pedig az egyéb, fiatal korra jellemző gerincproblémát mozgásterápiával hatékonyan tudjuk kezelni. Cél a korrigált tartás tudatosítása, testsémába (testkép) való integrálása, automatizálása, megfelelő izomerősítéssel a szervezet saját izmaiból izom corset kialakítása. Egyénre szabott gyógytornával komplex mozgásprogramot építünk fel, háromdimenziós kezelési elvek alapján (medence korrekciók, aktív megnyújtás, mellkas tágítás, terápia megtanítása stb.) Cél az állapotromlás lassítása, meggátlása, javítása. A korrigált tartás tudatosítása, automatizálása, fiziológiás izomegyensúly létrehozása. Tüdőfunkció javítása, mellkas formájának javítása. Jó fizikum megalapozása harmonikusabb, esztétikusabb, külső kialakításáért. Ezt különböző mozgásterápiai irányzatok különböző technikák és eszközök alkalmazásával érik el pl. Schroth szerinti kezelés, manuálterápia, víz alatti torna, korzettes torna, a mélyben fekvő izmok tornáztatása instabil felületen.  Prevenció esetén hangsúlyt fektetünk a súlyos deformitások kialakulásának megelőzésére. Életmód tanácsadás is a megelőzés egyik eszköze. Az aktív kezelést a csontos érettség lezárulásáig mindenképpen folytatni kell.  Természetesen nem kell megvárni, amíg a fent említett patológiás elváltozások kialakulnak, mindenképpen prevencióra  kell  törekedni a korai felismeréssel. Ez általános és minden gyermeket érintő félévenkénti szűrővizsgálattal lehetséges.

Ne felejtsük el: könnyebb megelőzni ezt betegséget, mint meggyógyítani.

A végén egy idézetet szeretnék mondani William Shakespeare-től: Testünk a kert, akaratunk a kertész.          Erre gondolva igyekezzünk minél szebb kertet varázsolni magunknak magunkból.     

Mindenkinek fájdalommentes napokat, jó egészséget kívánok!

Készült Magyarország Kormánya megbízásából, az Európai Unió támogatásával.

Budapest,2020.05.08.

Scroll to Top