Séta a szabadban, az egészségedért!

Kovacsik Judit mentálhigiénés szakember

pályázat

Sétára invitál Jámbor Miklósné a Közös út Cukorbetegek Egyesületének vezetője és Kovacsik Judit EFI mentálhigiénés munkatárs

HURRÁ! ITT A TAVASZ végre! Csatlakozz hozzánk!
Ha eddig nem tettük, kezdjünk el minél hamarabb mozogni, sportolni, mert a friss levegőn végzett mozgás a testre és a lélekre is nagyon pozitívan hat.

A hosszú téli hónapok alatt hozzászoktunk a mozgásszegény életmódhoz, a munkahelyünkön is sokat ülünk, és a gyerekek nagy része az iskolában nagyon keveset mozog. Sokszor kocsival megyünk szinte mindenhová, és már néhány száz métert sem vagyunk hajlandóak gyalog megtenni, pedig akár 1-2 km-es gyaloglás nagyon kedvező hatással van a szervezetünkre. Egy jó edzés, futás, de idősebbek esetén egy kiadós séta az egészségünk szempontjából megfizethetetlen, utána jobb lesz a hangulatunk és biztos, hogy jobban fogunk aludni.
Nézzük meg milyen előnyei lehetnek a szabadban végzett mozgásnak.
A természetben való sportolás javítja az immunrendszert, gyorsítja az anyagcserét, kedvezően hat a vérnyomásra, az állóképességre és a vércukorszintre. Csökkenti a depressziót és a stresszt, így szépen le tudjuk vezetni a napi feszültséget és még D-vitaminnal is feltöltődünk szép idő esetén, persze megfelelő védelem mellett.
Mindezek mellett a közösségi élmény is ad az embernek. Erre jó példa a Cukorbeteg Egyesülettel szervezett séták. Ez egy nagyon lelkes kis csapat, és egymás segítése mellett ott vannak a közös célok is.
Ha már kint vagyunk, nyugodtan felhasználhatjuk a környezet adta tárgyakat az edzéshez, így nem kell magunkkal cipelnünk a sporteszközöket. Ilyen lehet egy lépcső vagy pad, de sok helyen kialakítottak már fitnesz parkokat, ennek igénybevételére Monoron is van lehetőség.
A legfontosabb, amit tehetünk, hogy példát mutatunk a gyermekeknek, hogy igenis fontos a mozgás és szükségünk is van rá, hogy kiegyensúlyozottabb és hosszabb életünk legyen.

Forrás: port-net.hu/Sporthirek/A-szabadban-vegzett-mozgas-kedvezo-hatasai?

Scroll to Top