Szeptember 10. az öngyilkosság megelőzésének világnapja

Mindig van segítség!

Szeptember 10. az öngyilkosság megelőzésének világnapja!

A WHO adatai szerint világszerte évente körülbelül 800 000 ember követ el öngyilkosságot, és még ennél is több azoknak a száma, akik kísérletet tesznek erre. Ha öngyilkosságról beszélünk, minden erre vonatkozó adat sok, és mindent meg kell tennünk ennek a számnak a csökkenéséért. Az, hogy valaki eljut az öngyilkosság gondolatáig, vagy a kísérletéig általában nem egyetlen tényezőre vezethető vissza, hanem több, szerencsétlen esemény sorozata következtében jut el az elhatározásig. Valószínű, hogy megelőzően hosszan tartó, kilátástalan helyzetek vezethetnek oda, hogy valaki  arra gondoljon nincs már tovább értelme az életének.

Gyakori, hogy az öngyilkosságok mögött valamilyen pszichés betegség áll, de sokszor előfordul, hogy a közvetlen előzmény egy olyan krízishelyzet, amivel az egyén nem képes egyedül megbirkózni.

Nagyon megrázó, ha az öngyilkosságot egy fiatal, esetleg egy gyermek követi el.  Ennek sok oka lehet tizenéves korban, pl. iskolai kudarc, rossz bizonyítvány, esetleg iskola zaklatás, bántalmazás, de kamaszkori szerelem esetén egy szakítás is felmerülhet az okok között. Az öngyilkossági kísérleteket rendszerint jellemző viselkedés vagy éppen viselkedésváltozás előzi meg. Például hangulati ingadozás, befelé fordulás, barátoktól való elzárkózás.

Minden felnőtt, pedagógus és szülő közös felelőssége, hogy észrevegyék, ha egy kamasz, egy fiatal bajban van. Nagyon fontos, hogyha változásokat vesznek észre beszélgessenek velük, és ha szükséges szakemberekhez irányítsák őket. Ez a korosztály különösen érzékeny a médiából érkező üzenetekre. Az öngyilkosság megelőzésében a család és a gyerekekkel foglalkozó szakemberek mellett hatalmas lehetősége van a közösségi és a hagyományos média szereplőinek is.

A Kék Vonal Alapítvány által működtetett lelkisegély-szolgálat segítséget nyújthat a lelki krízisben lévő fiatalok az öngyilkosságának megelőzésére.

Ha többet szeretnél tudni az alapítvány munkájáról keresd fel az alábbi linket.

https://kek-vonal.hu/?gclid=CjwKCAjwr_CnBhA0EiwAci5sirI4kbCjbIj6ttfyDKKLQAw_v0aZpuSErBShx7XIHObaKXTmz9K5nhoCZpIQAvD_BwE

Forrás: Semmelweis Egészségfejlesztő Központ

Scroll to Top