Szeptember 8-án ünnepli az egészségügy a Fizioterápia Világnapját!

Ez a nap lehetőség arra, hogy elismerjük azok munkáját, akik ezen a területen segítik a betegek gyógyulását.

Mit tudhatunk a Fizioterápiáról?

A fizioterápia a természet energiáit felhasználó gyógyító módszerek gyűjtőneve. Ez a terápia mozgásszervi megbetegedések esetén leginkább hatásos, de más, szakterületeken is eredményezhet hathatós javulás, így például a neurológia, kardiológia területein is. Ezen belül a legismertebb mechanoterápia a gyógytorna, gyógymasszázs, ultrahangkezelés, lökéshullámterápia, elektroterápia (TENS kezelés, szelektív ingeráram kezelés, interferenciakezelés, mágnesterápia), hidro- és balneoterápia (vízzel, ill. gyógyvízzel történő kezelés), fototerápia (infravörös terápia, lézeres kezelés) és termoterápia (hő hatásaival történő gyógyítás). Ezek az ősi gyógyítási módszerek közé tartoznak, tapasztalati úton fedezték fel őket, mára pedig gyógyítás, a rehabilitáció  alapvető részét képezik. A módszerek helyes alkalmazásával  nagyon jó eredményeket érhetünk, és a gyógyszeres terápiákkal ellentétben minimális mellékhatásuk van.

Mire használhatjuk?

Elsősorban a betegségek kialakulásának megelőzésére vagy a már lezajlott folyamat visszatérésének megakadályozására. Ezek a módszerek külsőleg hatnak, nem helyettesítik, hanem kiegészítik az orvosi kezeléseket: növelik az invazív (behatoló) beavatkozások, így a műtéti eljárások hatékonyságát.

Hol alkalmazható eredményesen a fizió terápia?

 • mozgásszervi betegségek megelőzésénél, gyógyításánál és rehabilitációjánál;
 • mozgásszervi megbetegedésből eredő fájdalmak (deformitás, sérülés, kopás, gyulladás miatti hátfájás, derékfájás, nyakfájás) esetén;
 • keringési szervekre (szív-, ér- és nyirokrendszer), zsigerekre (emésztés, légzés, vizeletkiválasztás, nemiszervek), idegrendszerre és az érzékszervekre is.

A fizioterápiás kezelés módját és idejét mindig orvos rendeli el, és gyógytornász, valamint fizioterapeuta végzi. A fizioterápiás kezelések többsége huzamosabb időn át, mellékhatások nélkül végezhetők.

Vannak-e ellenjavallatok?

A fizioterápia serkentően hat az egész szervezetre és a keringésre is, ezért rosszindulatú daganatos betegség mellett nem javasolt. Nem javasolt továbbá szívbetegségnél, lázas állapotban, heveny fertőzéseknél, súlyos magas vérnyomásnál, trombózis esetén, illetve közvetlenül műtétek után, a trombózisveszély miatt.

Mit érdemes tudni a gyógytornáról?

A gyógytorna a fizioterápia leghangsúlyosabb ága. A gyógytornászok a csontok, az izmok, a szív- és érrendszer, valamint a test más részei és rendszerei által okozott állapotok széles skáláját kezelik, illetve életmódbeli tanácsokat adhatnak.

A gyógytorna elsősorban az alábbi panaszok kezelésben segíthet:

 • hát- és térdfájdalmak,
 • kéz- vagy lábtörés utáni rehabilitáció,
 • rándulások, baleseti és sportsérülések,
 • ízületi gyulladások,
 • inkontinencia (vizelet- és székletvisszatartási zavarok),
 • neurológiai betegségek (Parkinson-kór, sclerosis multiplex)
 • stroke utáni rehabilitáció,
 • műtét utáni rehabilitáció.

A gyógytorna többféle kezelési módszert alkalmaz. Fontos, hogy a  páciensek az összeállított gyakorlatsorokat rendszeresen végezzék, mert így gyorsan és hatékonyan vissza nyerhetik  mozgáskészségüket, és megelőzhetik a későbbi elváltozásokat.

https://egeszsegvonal.gov.hu/f/837-fizioterapia.html

Scroll to Top