Szív- és érrendszeri betegségek

Dr. Keresztúri Imre

pályázat

Szív- és érrendszeri betegségek

Érelmeszesedés:

– főleg az idős korosztályt érinti.

Nyugodtan beszélhetünk népbetegségről is, mivel az urbanizáció következtében a társadalom jelentős részét érinti.

A folyamat élettani alapja az erek beszűkülése, és a rugalmasságuknak lényeges csökkenése, valamint az erek falának a bel felülete elveszti a simaságát, egyenetlenné válik. Így a szűkület miatt az átáramló vérmennyiség csökken, időegység alatt kevesebb vér jut el az életfontos szervekhez agy szív vese tüdő. Mivel a vér nem egy homogén folyadék, hanem vérsavóból és plazmából / alakos elemekből áll/, az érdes felület miatt, valamint a vérsavó és a plazma arányának megváltozása miatt, (pl. kevés folyadék bevitel esetén), valamint pangás esetén főleg a lábakban hosszabb ülés (autó, repülő) a vér az erekbe kicsapódik, és elzárja azt az érszakaszt. Ennek következtében és az ehhez tartozó szervek nem kapnak elég oxigént és táplálékot és szervelhalás következik be.

Az ok a magas koleszterin szint. Ez   lehet anyagcsere betegség is de az esetek legnagyobb részében az elhízás következménye nem lehet eléggé hangsúlyozni, az egyének felelősségét a saját egészségükkel szemben .

Lehetőleg annyi kalóriát vigyünk be, amit elégetünk. Az elégetés módja a fizikai munka és a rendszeres testmozgás. Mivel a társadalomban a munkavégzés módja jelentősen átalakult az ülőmunka lényegesen és jelentősen teret nyert, így az embereknek a mindennapjaikba feltétlen be kell iktatniuk a rendszeres testmozgást, mivel az életünk alapja a mozgás a mozgás be van kódolva a génjeinkbe.

Mit és hogyan kell csinálni, hogy ezt a problémát megelőzzük, kivédjük?

A mozgásformákkal kapcsolatos tanácsokkal egy külön előadás sorozat fog  foglalkozni tekintettel arra, hogy idős emberekről van szó akiknek több más betegségük is van vagy esetleg mozgásszervi betegségbe szenvednek, de számukra is biztosítani kell a rendszeres testmozgást. A másik rendkívül fontos dolog az étkezés.

Mit és mennyit együnk, amivel fedezni tudjuk az életfeltételeinket a szervezetünk működését?

Ugyan így egy előadás sorozat fog indulni, amelynek keretében képet kapunk a helyes táplálkozásról. Mindkét esetben kérdéseket lehet feltenni a személyes problémákat meg lehet beszélni. Mivel a jelenlegi járvány sújtotta helyzetben az emberek mozgástere lényegesen be szűkült, és az étkezések iránti igények megnőttek

Mit kell ezenkívül tennünk, hogy a koleszterin szintünket alacsony szinten tartsuk?

Rendszeresen kell járni vérvételre, amely kimutatja az értéket
Amit diétával mozgással szükség esetén gyógyszer szedésével céltartományon belül tudunk tartani.
Ez rendkívül fontos mivel a magas vérzsír színt nem fáj, gyakorlatilag tünetmentes a beteg, csak amikor már kialakult az érelzáródás, ami már életveszélyes is lehet.

Mire figyeljünk oda, vagy hogyan ellenőrizzük magunkat?

Iránymutató a has körfogat mérés a köldök magasságába mérve , figyelembe véve a magyar sajátosságainkat ez férfiaknál 80-90 cm nőknél 70-80cm legyen, de törekedni kell arra, hogy ezen értékek alatt kell,hogy legyen a has körfogat. A fizikai tevékenységnek abba van jelentősége, hogy az izom összehúzódás valamint az erek falában légző izomrostok pumpálják a vért vissza a szívbe. A szív a tüdőbe és más szervekbe és így van biztosítva a vérkeringés.

Scroll to Top