Tanácsok a meleg napokra

Kedves Olvasóink! Kedves követőink!

A nyárral együtt megérkezett a kánikula, mely a magas hőmérséklet mellett gyakran erős UV sugárzással párosul. A nagy hőség igénybe veszi a szervezetet és számos veszélyt rejt magában. Az mindenki előtt ismert, hogy melegben a szervezetünk nagyobb igénybevételnek van kitéve. A hőszabályozó rendszerünknek is több munkát kell végeznie, hogy a test a felhevülését megakadályozza. Fontos az elvesztett folyadék pótlása és különösen figyelni kell a kisgyerekekre, az idősekre, akiknek a folyadékháztartásuk nem annyira stabil. 

A meleg általános megterhelést jelent a szervezet számára. Hatására kitágulnak az erek és fokozott igénybevételnek van kitéve a szív és a keringési rendszer. A perifériás erek kitágulása segíti a hő leadását, ugyan ezt a célt szolgálja a fokozott izzadás is. Azonban a folyadékvesztés mellett értékes ásványi sók is távoznak a szervezetből az izzadással. Így nem csak a folyadék, de például a magnézium és kálium veszteség pótlásáról is gondoskodni kell, amelyek hozzájárulnak a normál ideg vagy izomműködéshez. A kánikula az idegrendszer működésére is negatívan hat. Gyakoribbak a koncentrációs problémák, az alvászavarok pedig felerősödhetnek. Ezek kihatnak a napi rutinra, a kedélyállapotunkra, így a balesetek száma is megnőhet.

A kánikula veszélyei között meg kell említeni, hogy a nagy meleg, erős UV sugárzás és ezek szervezetre, gyakorolt hatását, úgy mint: napszúrás, hőguta, hőkimerülés, ételmérgezés, napallergia, napégés, visszeres panaszok felerősödése, a klímaberendezések veszélyeit.

Néhány tanács a kánikula idejére!

  • Csecsemőknél fokozottan figyeljünk a folyadékbevitelre. Az anyatej mellé adhatunk gyengére főzött teát, vagy visszahűtött forralt vizet.
  • Ha fejfájást, szédülést, hányingert, szájszárazságot érzünk, mindenféleképpen igyunk folyadékot, mert ezek a tünetek jelei a kiszáradásnak.
  • Fogyasszunk napközben is bőségesen folyadékot.
  • Ilyen időben nem érdemes erős, csípős fűszereket használni ételeink ízesítésére, mert fokozzák a verejtékmirigyek működését.
  • A magas cukor- és sótartalmú ételek, finomságok folyadékot vonnak el szervezetünkből, így mellőzzük fogyasztásukat.
  • A vacsorát a kora esti órákra ütemezzük.
  • Ha túlságosan felhevülünk keressük hűvösebb, klimatizált helyiséget.

Hazai és nemzetközi ajánlások szerint a felnőttek számára javasolt napi folyadékmennyiség nőknél 2 liter/nap, férfiak esetén pedig 2,5 liter/nap, amit részben folyadékfogyasztással, részben megfelelő táplálkozással tudnak fedezni. Az egyéni folyadékszükségletet azonban számos egyéb tényező befolyásolja, mint például az adott személy kora, fizikai aktivitása, egészségi állapota, és a külső hőmérséklet.

Ajánlott napi folyadékbevitel

KorNapi ajánlott folyadékbevitel
1-3 évesek1,1-1,3 liter
4-8 évesek1,6 liter
9-13 éves lányok1,9 liter
14 év fölött – nők2,1 liter
14 év fölött – nők2 liter
14 év fölött – férfiak2,5 liter

A minőségi hidratációra is érdemes odafigyelünk az ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmazó ételeket és italokat fogyasztásával, hogy hozzájárulhassunk a testi-lelki feltöltésünkhöz.


Forrás:
https://hellomagyar.hu/2021/06/17/a-kanikula-hatasa-es-veszelyei-a-szervezetre/ | Helló Magyar

https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/8703/kanikula-veszelyei

Scroll to Top