Társas kapcsolataink

Sok évtizedes kutatások alapján vált egyértelművé, hogy a társas kapcsolataink kimutathatóan befolyásolják a mentális és a fizikai egészségünket. Ennek felismeréshez nem is kell kutatási összefoglalókat olvasnunk; elég, ha csak végiggondoljuk, hogyan érezzük magunkat egy remek társaságban, vagy akár egy konfliktusos helyzetben.

Robert Waldinger amerikai pszichiáter TED előadásában ismertette egy 75 éven át tartó utánkövetéses vizsgálat eredményeit, amelyek szerint a boldogság és az egészség elsődleges pilléreit nem a vagyon, a hírnév vagy a kemény munka jelentik, hanem a jó emberi kapcsolatok. (részletek: http://lelkiegeszseg.antsz.hu/…/Az-emberi-kapcsolataink…)

Hazánkban Prof. Dr. Kopp Mária ért el óriási eredményeket a társas kapcsolataink, és azok az egészségünkre gyakorolt hatásainak vizsgálatát illetően (részletek: https://www.haromkiralyfi.hu/hungarostudy-2021-a-csalad…)

Az élet sokféle helyzetet magával hozhat, ugyanakkor tisztában kell lennünk azzal is, hogy a társas kapcsolataink nem működnek csak úgy maguktól. Legyen szó a barátságainkról, a munkahelyi vagy lazább kapcsolatainkról és a családunkról, bele kell tennünk magunkat azok alakításába, fejlesztésébe és az esetleges konfliktusok mindenki számára megfelelő módon történő rendezésébe is.

Ahány ember és kapcsolódás, annyiféle helyzet, így általános recepttel nem szolgálhatunk. De hoztunk néhány megkerülhetetlen alapelvet, amelyek betartása nélkül igencsak nehéz pozitív emberi kapcsolatokat kialakítani és fenntartani.

Forrás: Semmelweis Egészségfejlesztési Központ
Scroll to Top