Tényszerűen az e-cigiről!

Vajon mik is ezek a termékek?

Az elektronikus cigaretta vagy e-cigaretta akkumulátorral működő eszköz, amely fűtőelemet használ a patronban lévő e-folyadék melegítéséhez. A folyadék felmelegítése hatására légnemű, szilárd és folyékony halmazállapotú részecskék keveréke, vagyis aeroszol jön létre. Ezt az aeroszolt szívja be szopókán keresztül az e-cigaretta használó. 

Az e-cigarettában használt folyadék lehet nikotintartalmú vagy nikotinmentes, illetve ízesített vagy ízesítés nélküli egyaránt. Számos e-folyadék vagy „e-liquid” gyümölcs ízesítésű, így gyermekek, fiatalok számára vonzó vagy vonzóbb, mint a hagyományos dohánytermékek.

A legtöbb e-folyadék tartalmaz nikotint, még akkor is, ha az nincs feltüntetve a csomagoláson. 

Az elektronikus cigaretták típus szerint lehetnek:

 • egyszer használatosak (eldobható)
 • utántölthetők (tartálya van)
 • egyszer használatos patronokkal újra tölthetök. 

Az e-cigaretta számos formát ölthet:

 hasonlíthat például tollra, pendrive-ra, hibajavítóra, telefonra vagy rúzsra.

Jelenleg az amerikai tizenévesek körében a legnépszerűbb e-cigaretta a JUUL, amely úgy néz ki, mint egy pendrive, és használat közben kevés látható aeroszolot eredményez. A  JUUL cserélhető patronja körülbelül ugyanannyi nikotint tartalmaz oldott formában, mint egy csomag cigaretta.

A jogszabályok szerint Magyarországon az e-cigarettára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a hagyományos dohánytermékekre, azaz ahol dohányozni tilos, ott tilos az e-cigarettát is használni, illetve csak dohányboltokban és 18 éves életkor felett lehet e-cigarettát és utántöltő folyadékot vásárolni.

Kevésbé ártalmas az e-cigaretta, mint a hagyományos cigaretta?

A kérdést azért is érdemes megvizsgálni, mert a tinédzserek körében gyakori tévhit, hogy az e-cigi kevesebb káros anyagot tartalmaz.

 • A kutatók egyetértenek abban, hogy az e-cigaretta aeroszolja egészségre káros vegyületeket juttat a szervezetbe. Az e-cigaretta folyadék a legtöbb esetben nikotint tartalmaz. A  nikotin aktív szerepet játszik az érelmeszesedés, a szívinfarktus és a daganatok kialakulásában is. A magzatként vagy gyermekkorban elszenvedett nikotinexpozíció hozzájárulhat a fiatalkori viselkedészavarok és tanulási nehézségek kialakulásához.
 • Az e-cigaretta utántöltő folyadékból, illetve a képződött aeroszolból kimutatott további vegyületek a dohányspecifikus nitrózaminok (TSNA), aldehidek, fémek, illékony szerves vegyületek közül némelyik rákkeltő, mások sejt-, nyálkahártya- és tüdőkárosító, vagy az érelmeszesedést elősegítő hatásúak.
 • Számos összetevő változatlanul kerül a párába, míg mások a magas hőmérséklet hatására lebomlanak, átalakulnak, és mérgező vegyületek jönnek létre. 
 • Az e-cigaretta felhasználható marihuána és más tiltott drogok fogyasztására. A világhálón szabadon hozzáférhetők a heroin, a kokain és a hasis utántöltő folyadékba keveréséhez ajánlott receptek.
 • A lakosság megtévesztésére alkalmas az e-cigarettákra alkalmazott ártalomcsökkentő elnevezés, egyelőre ugyanis nincs bizonyíték arra, hogy a káros vegyületekkel szembeni csökkent expozíció a hosszú távú egészségkárosodás kockázatának csökkenésével járna.  Komoly gondot jelent, hogy az elektronikus cigaretta terjesztésében érdekelt dohányipar megtéveszti a leszokásra motivált dohányzókat azt állítva, hogy a készülék segíti a leszokást, erre vonatkozóan azonban bizonyíték nem áll rendelkezésre.

Magyarországon a 13–15 éves korosztályba tartozó, még soha nem dohányzó fiatalok 2,9% használt e-cigarettát 2012-ben, míg 2013-ra ez az arány 4%-ra, 2016-ban 11%-ra emelkedett. Az e-cigarettákat úgy tervezték, hogy vonzóak legyenek a tizenévesek számára, és egyes típusait akár észrevétlenül is használhassák felnőttek jelenlétében.

Nikotintartalmú folyadék esetén, már rövid távú használat után jelentkezhetnek a nikotinfüggőség tünetei, rendszeres használata pedig bizonyítottan növeli a hagyományos cigarettára való rászokás valószínűségét.

Mit kell tenniük az iskoláknak, hogy megvédjék a tanulókat az elektronikus dohánytermékektől?

 • Az iskola tájékoztassa a tanulókat és a szülőket az elektronikus dohánytermékek okozta veszélyekről.
 • Az iskola gondoskodjon arról, hogy minden ott dolgozó ismerje a piacon megjelenő különféle e-cigarettákat és azok veszélyeit.
 • Az iskolaorvos, a védőnő vagy a háziorvos tud információt adni olyan lehetőségekről, ahol dohányzó fiatalok szakemberi segítséget kaphatnak a leszokáshoz.
 • Lehetőség szerint, az iskolaorvos, a védőnő és a pedagógusok bevonásával az iskola is dolgozzon ki helyi programokat, amelyek segíthetik a diákokat abban, hogy megszabaduljanak a függőségüktől.

Hol kaphatunk segítséget a leszoktatáshoz:

Háziorvosoktól vagy a tüdőgondozók, tüdőgyógyász szakorvosától, munkatársaitól kaphat leszokási tanácsot. A tüdőgondozóhoz azért is érdemes fordulni, mert több éves dohányzás után ajánlott a tüdőszűrés.

Telefonon a 06-80-44-20-44 ingyenes telefonszámon leszokást támogató segítséget kaphat.

Forrás

https://www.fda.gov/ 4 Wang TW, Gentzke A, Sharapova S, Cullen KA, Ambrose BK, Jamal A. Tobacco Product Use Among Middle and High School Students — United States, 2011–2017. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2018;67:629–633. DOI: http:// dx.doi.org/10.15585/mmwr.mm6722a3 5 Nemzetközi Ifjúsági Dohányzás Felmérés 2016 összefoglaló tanulmány.

U.S. Department of Health and Human Services: E-Cigarette Use Among Youth and Young Adults. A Report of the Surgeon General. Atlanta, GA: U.S. Department of Health and Human Services, Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Chronic Disea

http://www.fokuszpont.dohanyzasviszszaszoritasa.hu/sites/default/files/01_GYTS_2016_osszefoglalo_tanulmany.pdf Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Dohányzás Leszokást Támogató Központ 06-80-44-20-44

Scroll to Top