Terítéken az egészség

Kedves EFI Követők! Kedves Olvasóink!

Ajánljuk figyelmükbe a Magyar Dietetikusik Országos Szövetségének Terítéken az egészség rovatát!

Az immár negyedik hullámot vető koronavírus járvány kapcsán, de akár az őszi-téli, megfázásokkal tarkított időben is sok szó esik a szervezetünk védekezőképességében, az immunitásban résztvevő tápanyagokról, azon belül is a D-vitaminról.

Mégis kevesen tudják, hogy a D-vitaminhiány gyermekkorban is nagyon gyakori. Egy hazai kutatás szerint az 1-2 évesek 83, míg a 2-3 évesek 94%-a fogyaszt a szükségesnél kevesebb D-vitamint.

A csecsemők D-vitamin igénye napi 400-1000 NE, kisgyermekkorban napi 600-1000 NE javasolt. Ennek biztosításában a napsugárzás (késő tavasztól kora őszig), illetve a D-vitamin cseppek mellett az élelmiszereknek is szerepük van.

D-vitaminforrások a tengeri halak (főként a halmáj és a halmáj olaj), illetve a tojás, valamint az olyan dúsított termékek, mint a junior italok, egyes joghurtok vagy gabonapelyhek, melyekkel változatosan biztosítható a gyermekek vitaminbevitele. Készülhet például házi halmáj pástétom vacsorára, házi gyümölcsjoghurtot uzsonnára, a junior italokat pedig turmixok, de akár főzelékek részeként is használhatjuk.

Forrás:

#vitamind #immunitás #dietetikus

Scroll to Top