Terítéken az egészség!

A vegán étrendet követők, – akik semmilyen állati eredetű táplálékot nem fogyasztanak -, fokozott kockázatúak lehetnek az alultápláltság, például a fehérje-, vas-, B12-vitamin-, valamint D-vitamin- és kalciumhiány szempontjából.

 Ezen fontos tápanyagok megfelelő bevitele kórházi körülmények között vegán élelmiszerekkel csak extrém nehézségek árán biztosíthatók.

 A fentiek miatt az ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism) nem javasolta kórházi körülmények között a vegán étrendet. A vegán étrendet folytató páciensek számára, különösen fontos, hogy dietetikussal konzultáljanak, különösen ha olyan krónikus betegség vagy műtét utáni állapot áll fenn, amikor fokozott tápanyagbevitelt igényel a szervezetük.

 A vegán betegek táplálásterápiája során a dietetikus először megpróbálja a megnövekedett igényt élelmiszerek válogatásával biztosítani, ha ez nem elegendő, akkor speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszert (közismertebb nevén speciális tápszert) javasol.

 Mivel ezek a termékek kb. 80%-a tejfehérjét tartalmaz, ezért tudatos válogatást igényel a vegán étrendbe történő kiválasztás. A gyógyszertárakban és a kórházakban most már elérhetővé váltak, olyan növényi fehérjét tartalmazó, speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek, melyek az összetételükből adódóan a vegán betegek étrendjébe biztonságosan beépíthetők.

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége – Terítéken az egészség

Scroll to Top