Terítéken az egészség! – Folytatjuk egészséges táplálkozás sorozatunkat!

Kedves 60 év feletti Olvasóink! Kedves követőink!

Figyelmükbe szeretnénk ajánlani Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által készített kiadvány, mely a 60 éven felülieknek, illetve az idősekről gondoskodó szakembereknek ad hasznos tanácsokat a táplálkozáshoz kapcsolódóan.

Az életkor növekedésével egyre fontosabbá válik, hogy milyen ételeket és milyen mennyiségben fogyasztunk. Az öregedés természetes, biológiai folyamat, melynek során

fokozatosan csökken a fizikai aktivitás,

  • az emésztés lassul,
  • az immunrendszer gyengül,
  • és változik a szervezet hormonszintje.

Mindez hatással van arra, hogy a szervezetünk mennyi energia, illetve milyen tápanyagok bevitelét, milyen mennyiségben igényli. Ha szeretnénk minél hosszabb időn át a lehető legegészségesebbek maradni, fontos, hogy táplálkozásunkat összehangoljuk a szervezetünkben bekövetkező változásokkal.

Az ajánlásnak megfelelő energia- és tápanyagbevitel jelentősen csökkentheti a táplálkozással összefüggő betegségek, így a magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség, koszorúér-betegség, stroke és egyes daganatos betegségek kockázatát.

Az egészséges táplálkozás alapvető fontosságú a túlsúly és elhízás megelőzésében is. Az optimális testsúly fenntartásával könnyebb a mindennapi tevékenységek végzése, kisebb a szociális kapcsolatok leépülésének, pszichológiai problémák fellépésének veszélye. Mivel a csontokat és ízületeket nem éri többletterhelés, így könnyebben végezhető az adott életkorban ajánlott testmozgás, amely önmagában is szerepet játszik egyes betegségek megelőzésében.

A kiadvány, az ahhoz kapcsolódó, online elérhető receptek, és az étrendtervezési, a nyersanyagválasztásra vonatkozó és az ételkészítési javaslatok azt a célt szolgálják, hogy az időskori testi, lelki változásokat figyelembe vevő, korszerű táplálkozási ajánlások betartásával az egészségben eltöltött évek száma növekedhessen, és elősegítse a teljes, aktív élet lehetőségét 60 év felett is.

A kiadvány ingyenesen letölthető, vagy elolvasható az OGYÉI információs oldaláról az alábbi linkekről: https://merokanal.hu/60pluszegeszseg/

https://merokanal.hu/wp-content/uploads/2019/10/60pluszegeszseg_kiadvany_web.pdf

Scroll to Top