Tiszta levegőn termő egészségforrás: az izlandi zuzmó

A szezonális felsőlégúti problémákra jótékony hatással vannak a természetes vagy gyógynövény jellegű készítmények is, ilyen az izlandi zuzmó, melyről az alábbiakban sok fontos információt árulunk el.

Az izlandi zuzmóról legtöbben azt hiszik, hogy távoli vidékek növénye, pedig magashegységeinkben is megél. Jelenléte jelzi a levegő tisztaságát, gyógyhatásait pedig napról napra fedezi fel a tudomány. A belőle készült torokfertőtlenítő cukorkák és szirupok ellepik a patikák polcait, de érdemes jobban beleásnunk magunkat különleges világába, mert az izlandi zuzmó sokkal többet tud, mint gondolnánk.  (Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka)

Ez a 10-15 cm átmérőjű, villaszerűen elágazó, lemezes telepeket alkotó növény, amely még a legkülönlegesebb vulkanikus területeken is megél. Áprilistól októberig gyűjtik, nyálkás-kesernyés ízű gyógyhatású részét a zuzmó szárított telepteste adja. Magashegységeinkben nagy kiterjedésű, sűrű telepeket képez, színe a zöldes szürkétől a gesztenyebarnáig változó, az oldalai fehér gödrös foltokkal vannak tele, a teteje sötétbarna színű, töve pedig vérpiros. Nyirkos állapotban hajlékony, bőrnemű, megszáradva kemény lesz – különlegessége pedig az, hogy télen nem pusztul el, egész éven át friss marad.

A gyógyászatban lichen islandicus néven használják. Gazdag kalciumban, káliumban, foszforban, jódban, illetve különböző vitaminokban. Hatóanyagai nyugtató, regeneráló hatást fejtenek ki az irritált nyálkahártya felületén.  Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint azon torokfájásban és/vagy gégegyulladásban szenvedő felnőttek és gyermekek közül, akik izlandi zuzmó és mályva kombinációját szedték, 86 százalék számolt be pozitív hatásokról. A Cardiff-i Common Cold Center tudósai szerint az eredmények természetes alternatívát jelentenek, és új reményt adnak azon iskolás gyermekek szüleinek, akik évente akár tíz felső légúti fertőzést (azaz köhögést, megfázást vagy torokfájást) is elkapnak. Kutatások kimutatták, hogy a növény segít csökkenteni a fájdalmat és megállítani a kórokozók szaporodását, a szakértők ezért úgy vélik, hogy használata biztonságosabb, mint a paracetamol, amely adott esetben növelheti a gyermekek vese-, máj- és szívkárosodásának kockázatát. Jelenleg is folynak a kutatások azzal kapcsolatban, hogy a fenti készítményt az izlandi zuzmóból készített gyógyhatású készítményekkel váltsák fel.

Az izlandi zuzmó kiváló a felső légúti gyulladásoknál, szájüregi- (afták, íny), torok- illetve hangszalaggyulladás kezelésében, de ínyvédő hatása miatt használatos a fogkrémekben is. Segít az asztma kezelésénél. Javítja az emésztést, növeli a tápanyagok felszívódását. Gyomorfekéllyel küzdőknek előnyös a használata, mert befedi a sérült gyomornyálkahártyát. Véd a Helicobacter pylorival szemben is – ez az a baktérium, amely a gyomorfekély és gyomorgyulladás kialakulásának fő okozója. Kedvező hatása van krónikus székrekedés, hasmenés, bélfertőzések vagy ételmérgezések esetén is, továbbá enyhíti a tüneteket a rosszullét, hányinger vagy étvágytalanság fennállása esetén.

forrás: https://egy.hu/egeszseg/tiszta-levegon-termo-egeszsegforras-mindent-az-izlandi-zuzmorol-109991#

Scroll to Top