Tudatos családtervezés

Valószínűleg sokan felkapják a fejüket a tudatos családtervezés szóösszetétel hallatán, de gondoljuk csak végig alapesetben egy egyszerű kirándulást vagy az adott napunkat is alaposan megtervezzük; felmérjük a lehetőségeinket, az erőforrásainkat, de akár a fizikai, lelki és mentális állapotunkat is. Tesszük mindezt azért, hogy jó és felelősségteljes döntéseket tudjunk hozni a jelenben vagy a jövőben.

Innen nézve mi sem természetesebb, minthogy életünk legnagyobb és mindent alapjaiban megváltoztató döntése előtt alaposan átgondoljuk a családalapítással kapcsolatos elképzeléseinket, lehetőségeinket. Erre többek között azért van szükségünk, mert a döntéseink szülőként már a gyermekünk életét is meghatározzák. Tehát a családtervezés célja nem a halogatás vagy a gyermektelen életmód, hanem többek között a megszületendő gyerekek számára a lehető legjobb körülmények fenntartható biztosítása. Hatalmas témáról lévén szó – aminek megvannak a lokális és a globális demográfiai vetületei is –, e posztban csak karcolni tudjuk a felületet.

Természetesen a családtervezés nem egy nyári koktél mellett lefolytatható beszélgetés, hiszen több, olykor nagyon mélyre hatoló kérdéskört kell felelősen, együtt áttekintenünk. Egyéntől függően nagyon sok kérdés és szempont felmerülhet a gyermekvállalás előtt. Most mutatunk négy jelentőségteljes kérdést ezek közül:

 Mentálisan és érzelmileg készen állok arra, hogy szülővé váljak?

 A partnerem aktuálisan milyen viszonyban áll a családalapítás szándékával?

 Megvan a megfelelő gazdasági hátországom?

 A gyermekvállalás hogyan érinti a szakmai életemet és a karrieremet?

Szeretnénk kiemelni, hogy a családalapításra lehetetlen százszázalékosan felkészülni, ugyanakkor a tudatosság nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a lehető legboldogabb és valóban kiegyensúlyozott életet tudjunk biztosítani a gyerekeinknek és magunknak is.

Scroll to Top