Újévi fogadalmaink

Szilveszter napja egy lezárás, az újév pedig egy új kezdet. Sokan ilyenkor átgondolják az elmúlt évet és új célokat tűznek ki, különböző fogadalmakat tesznek, legyen szó munkáról, karrierről, családról, vagy egészségről. Gyakran sajnos ezek a fogadalmak nem tartanak tovább pár napnál. Ennek oka lehet az, hogy a fogadalmat csak azért tesszük, mert újévkor ez a szokás, de akár az is lehet, hogy még sincs kellő erőnk a változás eléréséhez. És mi van akkor, ha valójában nem is arra a változásra van szükségünk, ezért bukunk bele? Érdemes átgondoltan felkészülnünk egy komolyabb döntésre, legyen szó akár életmódbeli, akár a karriert érintő, nagyobb horderejű újdonságról, mert bizony van, amikor nincsen visszaút.

Manapság, talán a járvány helyzet okán is egyre többet foglalkozunk az egészségünkkel, és mondjuk meg őszintén van is rajta mit javítani, tehát az újévi fogadalmainkat talán koncentrálhatjuk ezekre a területekre. Szeretnénk néhány ötletet adni, mire érdemes ilyenkor odafigyelni, hogy ezeknek értelme is legyen?

Az egészség  témában visszatérő elhatározás az életmódváltás, ilyen a fogyás, a több sport és mozgás, és persze a dohányzásról történő leszokás, de akár érdemes lenne egyszerre az összest megfogadni. Azonban a fogadalom nem elég, akarat erőre, türelemre és kitartásra is szükséged lesz, sőt, valamilyen külső segítség sem árt, mert fogadalmadat nem könnyű betartani.
Segít, ha néhány kérdést teszel fel magadnak. Pl. Valóban úgy élsz-e, hogy az az egészségedet szolgálja? Vannak-e rossz szokásaid? Ha ezektől megszabadulsz javulhat-e egészséged, vagy akár anyagi helyzeted? Hát akkor nézzünk meg talán a három leggyakoribb fogadalmat ebben témában.

„Lemondok a cigiről!”

Sokszor hallottunk már a dohányzás káros hatásáról, talán azt is tudjuk, hogy a dohányfüst 50 különböző káros anyagot tartalmaz, ezek nagy része rákkeltő, hogy a dohányzás kialakítja a függőséget, amitől csak nagy erőfeszítés árán szabadulhatsz meg. Persze, hallottunk olyat is, hogy valaki egyik napról a másikra nap leteszi a cigit, és soha többet nem nyúlnak hozzá, de ők vannak kevesebben. Sajnos a leszokás komoly fizikai és mentális erőfeszítés árán sikerülhet. Ha a leszokás mellett döntöttél, ne a drasztikus megvonást válaszd, inkább valamivel pótold a nikotint, és válaszd a leszokást segítő készítményeket, kérj segítséget. Nagyon fontos, a kitartás, ne tegyél engedményeket magadnak, mert akkor könnyen visszaesel.

„Jövőre lefogyok, elkezdem a fogyókúrát!”

Talán ez a leggyakoribb fogadalom. „Holnaptól fogyókúra, biztos, hogy leadok X kilót, sokkal egészségesebben fogok étkezni.” Sajnos az evés is képes egy bizonyos rossz szokássá válni, akár a mennyiséget, akár a minőséget tekintjük. Itt is a fokozatosság javasolt, ne éheztesd magad, mert azzal beindítod a „jojó effektust” és a leadott kilók dupláját szeded fel. Ilyenkor ugyanis a szervezet elkezdi feldolgozni tartalékait, mert úgy éli meg, hogy most éhínség van, és amikor több táplálékhoz jut, elkezd újra spájzolni. A drasztikus lépések helyett először kezdj mindössze egy 10%-os mennyiség csökkentéssel, kerüld a magas szénhidrát tartalmú alapanyagokat, fogyassz sovány húsokat, zöldséget, gyümölcsöt, mert így pszichésen és testileg is sokkal könnyebb lesz kibírni. Ha ehhez hozzászoktál, de még nem vagy elégedett az eredménnyel, lehet még tovább zsugorítani az adagokat. Fentieken túl ne feledkezz meg a kieső tápanyagok pótlásáról! Esetleg fontold meg, hogy egy szakértőt is segítségül hívsz az új menü összeállításában, és így nem kell aggódnod amiatt, hogy elveszted a kontrollt, és a szervezeted látja kárát.

„Rendszeres fogok mozogni és sportolni!”

Szükséges hetente legalább néhány óra mozgás, vagy sport, átmozgatni az izmainkat,megdolgoztatni a keringésünket. Nos ehhez nem árt némi elszántság, hiszen a testmozgás fárasztó és sokszor izomlázzal járhat, ezért vannak, akik rövid időn belül inkább abbahagyják és lemondanak róla. Ezért itt is javasoljuk, hogy fokozatosan kezdd el terhelni magadat, ne egy héten belül akarj szemmel látható változásokat elérni, mert nem fog sikerülni! Kezdd a futást rövidebb távval, a súlyzózást kisebb súlyokkal, és csak azután emelj a mennyiségeken, ha az addigit megszoktad. Ha rögtön az elején majd megszakítod magad, azzal nem sokra mész.

Forrás: https://prevenciopatika.hu

Scroll to Top