Vércukor önellenőrzés és célértékek

Bánné Zsuzsi irodavezető, ápolónő

pályázat
 

Vércukor önellenőrzés és célértékek

A cukorbetegség kezelésének célja, hogy a beteg vércukorértékei hasonlóak legyenek az egészséges ember vércukorértékeivel, így elkerülhetők a szövődmények kialakulása.

A 2- es típusú cukorbetegség gyakran társul elhízással, magas vérnyomás betegséggel, magas zsírértékkel, magas húgysavszinttel amelyek hozzájárulnak az érszövődmények kialakulásához.

A vércukorszint önellenőrzése a diabetesz-mellitusz gondozásának legfontosabb része.

A rendszeres vércukor- önellenőrzés segít a diéta helyes betartásában, a gyógyszerek és az inzulin vércukorszintre gyakorolt hatásának elemzésében, az ingadozások felismerésében és a helyes terápia meghozatalában.

Az önellenőrzésre több különböző készüléket fejlesztettek ki. Ezekhez a vércukormérőkhöz ujjszúrót is mellékelnek – ezeknek a mélysége állítható.

Az újjbegyből tudunk vért venni. Tanácsos az újjbegy oldalán szúrni.

– Lehetőség szerint kézmosás és szárazra törlés után kell mérni.

– A vércukormérő használati utasítása szerint kell a mérést végezni.

– Diabetesz naplóba kell rögzíteni az eredményt.

A mérés során figyelni kell: -megfelelő mennyiségű vércsepp kerüljön a tesztcsíkra,

– cukormérő típusához gyártott csíkot kell használni,

– megfelelő hőmérsékleten és páratartalomban kell használni készüléket,

– helyes kódot kell használni,

– figyelni kell a tesztcsíkok szavatossági idejére,

– ügyelni kell a készülék tisztán tartására.

Egyéni mérlegelést igényel, hogy ki mikor és naponta hányszor ellenőrzi a vércukorszintjét. Fontos, hogy ne csak éhgyomorra történjenek mérések, hanem étkezések után is. Ezt legtöbb esetben a diabetológus szakorvos dönti el.

– Ha még nem áll inzulinkezelés alatt akkor lehetőleg hetente különböző napokon a főétkezések előtt és utána 1,5 órával történjen a vércukor mérés.

– Amennyiben tablettát szed és mellé este inzulint ad akkor, akkor elsősorban éhomi méréseket végezzen. Ha elérte a célértéket ( 5-7 mmol)   akkor lehet kiegészíteni az étkezés előtti, utáni majd az éjszaki önellenőrzéssel is.

– Ha napi 2x ad inzulint akkor minden nap javasolt az ellenőrzés egyik nap reggeli előtt és után, 2.nap ebéd előtt és után kiegészítve a lefekvés előtti és az éjszakai méréssel.

– Amennyiben naponta 3x ad gyorshatású és 1x hosszú hatású inzulint akkor az az ideális ha minden inzulinadás előtt és a főétkezés után 1,5 órával ellenőrzi a vércukorértékét, kiegészítve havi 1 2 éjszakai méréssel.

Rosszulléteknél vagy egyéb rendkívüli élethelyzetben a fentieknél gyakrabban ellenőrizze a vércukorszintjét. Fontos, hogy az értékeket vércukornaplóban rögzítse. A vércukornaplót mindig vigye magával. Ezzel megkönnyíti az orvos munkáját a terápiás döntésben.

Az elérendő vércukor célértéket a kezelőorvosa határozza meg.

 

HgbA1c vizsgálat a cukorbetegek gondozása során kötelezően ellenőrizendő laborvizsgálat.

A vérvételt megelőzendő 3 hónap anyagcsere helyzetéről ad felvilágosítást.

A HgbA1c eredménye nem egyenlő a mért vércukorértékek átlagával.

Egészséges embernél a HgbA1c 4- 6 % között van. A diabeteszes betegeknél  7% alatti értékre törekszünk a gondozás során. Ezen értéknél kevesebb a szövődmények kialakulása. A célérték meghatározásánál figyelembe kell venni a beteg életkorát, társbetegségeket és a diabétesz okozta szövődményeket is.

Fiatal, egyéb betegséggel nem rendelkező cukorbetegné 6,5% a célérték.

Egy idős, más betegségben szív- és érrendszeri megbetegedésben is szenvedő betegnél 7,5%- 8% közötti értékre kell törekedni.

A 8% feletti érték rossznak számít, ennél az értéknél már kialakulnak a szövődmények amikor a kezelést is módosítani kell.

 

Budapest,2020.05.06.

Scroll to Top