Zavartalan pihenés és nyaralás!

Megjött a július a legtöbb ember számára ez az év egyik csúcspontja, nyári pihenés és programok legjobban várt időszaka. Sokan már hónapokkal ezelőtt tervezgetnek, vagy már döntenek a helyszínről, lefoglalják a szállást, tervezik, hogy mivel töltik el ezeket a napokat, mennyit fognak pihenni, vagy éppen kedvenc hobbijuknak hódolva töltik majd a napjaikat. Milyen jó álmodozni a szürke hétköznapokban erről.

Az tény, hogy mindannyian másképp töltjük a rendelkezésünkre álló pihenőidőt, és akár az egzotikus utakat választja valaki, vagy evezős túrán vesz részt egy dolog közös lesz bennünk: kikapcsolódást, feltöltődést és általában pozitív élményeket várunk és szeretnénk kapni.

A nyaralás nyújtotta kikapcsolódás általában csökkenti a szervezet stressz-szintjét és növeli az aktuális elégedettség mértékét, de ezek a kedvező hatások hamar elmúlnak, maximum 2-5 hétig tartanak. Ettől függetlenül vannak a nyaralásnak pozitív hatásai. Például néhánynapos pihenés enyhítheti a kiégés tüneteit, javítja az egészségérzetet, energetizálja a testünket, lelkünket. Munkába visszatérve kipihentebbnek érezzük magunkat, és javulhat munkahelyi elégedettségünket is.  Ennek tartóssága persze függ a nyaralás minőségétől, az azt megelőző időszakban megélt stressz mennyiségétől, és magával a nyaralással való elégedettségtől.

Mit ne tegyünk!
Hiába ismerjük a pihenés hiányából fakadó lehetséges veszélyeket, mégis sok embernek okoz gondot a nyári szabadságuk zavartalan megélése. Képtelenek kikapcsolódni, gondolataik sokszor ilyenkor is a munkájuk körül forognak, munkahelyi e-maileket olvasnak, a munkával kapcsolatos hívásokat, üzeneteket fogadnak. Ilyenkor persze oda az egész nyaralás! 

Jó nyaralást mindenkinek!

Forrás: https://gerinces.hu/pszichologia/nyaralas-lelektana/

Scroll to Top