A dohányzás, mint függőség!

Kérj segítséget a leszokáshoz!

A nikotin függőség, az egyik az egyik legerősebb függőség.

?️ A kémiai és fizikai függőség, de emellett jelentős tényező a pszicho-szociális függőség, ami már egy kialakult szokást jelent.

?️ Nagyon fontos, hogy tudjuk, a dohányzásunk egy tanult viselkedés, ami lassan alakul ki és évek, gyakran évtizedek alatt épül be mindennapokba kapcsolódik bizonyos élethelyzetekhez, amelyeknek a megélését a dohányosok sokszor nem is tudják elképzelni a dohányzást másképp csak ezzel a pótcselekvéssel ilyen pl. a kávézás, vagy étkezés utáni rágyújtás, mely során a mozdulatok bevésődtek napi rutinba, és mire észrevesszük a személyiségünk részévé, rutinná válik. 

?️ Kétségtelen, hogy a dohányzás megnyugtatja, csökkenti a feszültségét vagy éppen fokozza az éberségét, segíti a koncentrálásban, a magányos dohányosnak örömöt jelenthet.  A dohányzás gyakran kapcsolódik társas tevékenységekhez is, ilyen a munkahelyi közösség, baráti társaság, szórakozás. Van egy fontos dolog, hogy a dohányzó család átviszi a szokást, mintát a környezetére, a gyerekek, már nagyon hamar megtanulják ezt a mintát.

 ?️ Senki nem születik dohányosnak, ez egy tanult viselkedés, így a leszokás is egy tanult viselkedés lehet, mert újra meg kell tanulni nem dohányozni, és természetesen az ezzel járó életmódunkat kialakítani, illetve a régi dohányos életmódtól megszabadulni.

HA ÖN DOHÁNYZIK, SZAKÍTSON IDŐT, és tájékozódjon a dohányzás egészségügyi következményeiről! ?

https://lakossagi.koranyi.hu/dohanyzasrol-valo-leszokas…/

Ha szeretne változtatni és letenni a cigit, az alábbi linkeken találhat segítséget!

Forrás:  http://www.leszokastamogatas.hu/letoltheto-tartalmak/ 

ww.koranyi.hu, www.tüdőklub.hu, www.leteszemacigit.hu

 www.tobaccoatlas.org, www.cancer.org, www.who.int

vagy: keresse fel a Monor Járás Egészségfejlesztési Irodát

Telefon: 06/30 3401134


?️Tudnunk kell azt is, hogy a dohányzás növeli a daganatos és több krónikus betegség kockázatát.

Már kialakult daganatos betegség esetén ne maradjon egyedül a félelmeivel! Keresse fel a Lélekzet Egyesületet, amely az első és egyetlen, kifejezetten a tüdődaganatos megbetegedéssel küzdő betegek és hozzátartozóik támogatására létrejött betegszervezet. 

Tüdőrák
Scroll to Top